Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833 och det var där han växte upp. Alfred hade 7 syskon var av endast 4 av dom nådde vuxen ålder. Alfred Studerade sprängämnen med fokus på nitroglycerin i Paris hos professor Pelouze, detta var viktigt eftersom att nitroglycerin skulle vara huvudingrediensen i hans kommande uppfinning dynamit. När Alfred var 24 år när han tog sin första patent och därefter tog han flera patent varje år. Vid 30års åldern började han ta patent på sina viktigaste uppfinningar som senare ledde till dynamiten, bland annat spränggummit som användes för militära ändamål men även ballistit som är ett röksvagt krut som gjorde det lättare att se vad man sköt på eftersom att man inte täcktes av ett rökmoln efter ett antal skott. Men när Alfred var 33 år det vill säga år 1866 uppfann han Dynamiten och året därpå fick han patent på den.

Dynamiten används idag oftast vid bergssprängning och är mycket enklare och säkrare än sin konkurrent nitroglycerin, att frakta dynamit är också säkrare eftersom att nitroglycerin är mycket stötkänsligt och kan sprängas vid lätta stötar, till skillnad mot dynamit som endast är stötkänsligt vid väldigt kalla temperaturer.

Alfred uppfann mer än bara dynamiten var av de som blev störst var andra sorters sprängämnen som bland annat spränggelatinet som är en blandning av nitroglycerin och nitrocellulosa, det har en gelatinliknande konsistens och där av kommer namnet. Sprängämnet uppfanns i samband med dynamiten. Spränggelatinet används ofta vid rivningar eftersom att det utvecklar hög energi vid detonering och är säkrare än nitroglycerin vid transport.

Alfred Nobel ägde runt 30 företag över hela världen och dom sista åren i sitt liv han ägde även 93 fabriker som låg utspridda i 20 länder. Dom sista åren i hans liv ägde även 30% av alla svenska patenter vid denna tid.

Alfred levde sista tiden i sitt liv rätt nöjd men en dag, samma dag som Alfreds bror dog blev det ett missförstånd på en fransk tidningsredaktion. Redaktionen hade förstått det som det som att det var Alfred och släppte därför en förskriven artikel om Alfred Nobel där han målades upp som världens hemskaste man och personen som gjorde det möjligt att mörda fler människor snabbare än någon annan människa någonsin, han förknippades även med krig och när han läste detta insåg han två saker: att det skulle vara på detta sätt som han skulle bli ihågkommen och att det inte var sättet han ville bli ihågkommen på. Alfred hade länge haft en brevvän vid namnet Bertha von Suttner som han var förälskad och hade mycket respekt för och efter att han hade läst artikeln om sig själv skrev han ett bedrövat brev till henne där han förklarade sin situation. I Berthas svar beordrade hon Alfred att införa ett årligt fredspris, eftersom att Alfred hade en sådan respekt för Bertha gjorde han som hon sa och stiftade ett fredspris, i sitt testamente stiftade Alfred resten av de 5 priserna: fysik, kemi, fysiologi och litteratur.

Källor:
tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/alfred-nobel-dynamit
sv.m.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel 16/1-17
nobelmuseum.se/sv/skola/lar-dig-mer-alfred-nobel
flic.kr/p/8Hqj3M
flic.kr/p/bpN11F
flic.kr/p/doCf2f
flic.kr/p/79sNnX

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens.

Max Forsman