Alfred Nobel

 

Alfred Nobel är en av de kändaste uppfinnare genom tiderna, varför? för att Alfred Nobel uppfann Dynamiten år 1867 och efter sin tragiska död 1896 av en stroke så dog han som 63 år så stiftades Nobel Priset, av hans önskan ur hans testamente. Nobel Priset fortsätts dela ut än idag och det är ett av det mest betydelsefulla priser man kan bli utdelad än idag. Och allting på grund av Alfred Nobel.

Alfred nobel var född år 1833 på den 21 oktober i Stockholm, Sverige. Alfred var en av 8 barn men bara 4 nådde vuxen ålder, Alfred bodde med sin mor och sina bröder och vid 9 års ålder så flyttade de till S:t Petersburg där deras far bodde. Alfred nobel blev intresserad av kemi vid tidig ålder då hans kemi lärare gjorde ett experiment med nitroglycerin, ett nytt sprängämne. Redan vid 17års åldern så gjorde Alfred Nobel en studieresa i Europa och Amerika för att fördjupa sina kunskaper i kemi ännu mer. Det var första gången Alfred kom kontakt med nitroglycerinet. Alfreds far som jobbade med tillverka undervattens minor och ryska försvarsmakten, hade behövt flytta till att baka till Sverige efter Ryssland förlora Krimkriget och sedan efter några år så flyttade även Alfred ner till sin pappa.

Alfred och hans pappa Immanuel började experimentera tillsammans med nitroglycerin för att upptäcka ett spräng säkert ämne, som även var effektivt. Alfred hittade framgång i sitt experimenterande och upptäckte tändhatten. När Alfred börja sälja det här så var det fortfarande farlig att tillverka vilket resultera med att på den 3 september år 1864 så sprängdes Nobels fabrik vilket ledde till 5 döda bland annat Nobels bror, Emil Nobel.  Detta kallas HeleneBorg,

Trots detta nedelag så fortsatte Nobel med forskningen om sprängsäkert ämne och kom äntligen fram till om man blandade i en sorts sand vid namn kiselgur i nitroglycerinet fick han en degliknande massa som var mindre riskabel att hantera. Han kallade det här för dynamiten.

 

Alfred Nobels uppfinning blev succés och han började bygga stora industrier kring sin uppfinning. Vid slutet av Nobels liv fanns det hundratals fabriker med koppling till Nobels grundade bolag. Nobels Uppfinning hjälpte även till i den industrial Revolution

Alfreds Nobel Påverkan på Vårat Samhälle

Dynamiten har förbättrats från Nobels tid, och haft ett stor påverkan i våra liv utan vi ens märker av det. Dynamiten har t.ex. hjälpt oss med att bygga Järnvägar och vanliga vägar. Det dynamiten har som störst mål är att spränga bort tung mark, detta har gjort att järnvägsutbyggnaden hade gått mycket långsammare om dynamiten inte hade funnits idag. Men inte bara järnvägsutbyggnad utan hela utbyggnaden av samhället hade försinkats kraftigt om dynamiten inte fanns, Pga dynamiten har hjälpt oss spränga sig fram i svår terräng som har hjälpt oss med att bygga ut samhället. En av dynamitens största funktion är att den gör så vi inte begränsas av naturen när vi ska bygga hus osv. Utan vi kan spränga bort hindret och fortsätta bygget.

Utan dynamiten kan vi glömma att dagens samhälle ser ut som det gör idag, vi skulle tex: inte ha samma offentlig transport som tunnelbana, vilket hade gjort det svårare för den vanliga svensson att ta sig runt i städer som Stockholm. Vi är väldigt beroende av tunnelbana och den hade inte varit här utan dynamiten. Vi hade inte ens haft vanliga bilvägar på samma ställen som vi har idag, alltså påverkar inte dynamiten bara transport som tunnelbana utan också bil vägar, vi kanske inte skulle kunna köra bil till jobbet och hem varje dag utan dynamiten. Vi hade även inte heller ha ett lika utbyggt samhälle, eftersom vi använder oss av dynamiten när vi ska spränga bort natur för att bygga.

Så utan dynamiten hade vårat samhälle varit väldigt outvecklat pga dynamiten har hjälpt oss bygga upp dagens samhälle. Om vi i våran tid skulle hoppa till ett samhälle som aldrig använd sig av dynamit så hade ni märkt att en del av de dagliga bekvämligheterna skulle vara borta, som tex: bil vägar och att det hade varit betydligt färre hus runt omkring. Det skulle också leda till att befolkningen i olika länder skulle sjunka eftersom man inte skulle haft möjligheten att bygga ut bostäder till alla. Kanske till och med att hemlöshet ökas. Så dynamiten för oss har varit väldigt stor del av utbyggnaden av vårt samhälle.

Alfred Nobel var även med bröderna Ljungström och skapa Svea velocipeden eller i andra ord den första växel cykeln.

Nobel Priset

Nobel priset är ett pris som stiftades efter Alfred Nobels död. Det var en begäran ur Nobels testamente att detta pris skulle skapas. Alfred stiftade priset för att han hade så mycket pengar och vill bli ihåg kommen som något bra eftersom en del av hans uppfinningar har använts till krig men Nobel var fredsälskare.  Priset börjades delas ut 1901 och delas ut den 10 december, årsdagen av Alfred Nobels död. Nobel priset är ett av de viktigaste priserna i världen och delas ut i Stockholm, Sverige. Kemi, Biologi, Litteratur, Fred, Fysik, Medicin, Ekonomi är de olika priserna man kan vinna inom nobel priset.

 

Sammanfattning

Alfred Nobel har alltså hjälpt vårt dagliga samhälle med uppfinningen dynamiten. Dynamiten har lett till att vi kan spränga fram i svår terräng som verkligen har hjälpt oss med uppbyggnaden av samhället. Alfred har även varit med o skapa växel cykeln och tagit patent på 355 uppfinningar. Efter Alfreds död så stiftaste också Nobel priset av hans begäran ur hans testamente. Priset fortsätt att delas ut än idag. Alfred Nobel är alltså en av de mest betydelsefulla vetenskapsmännen igenom historian och nog en av de kändaste svenskarna genom tiderna.

AV:viggo

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/alfred-nobel-en-mangsidig-man 2017-01-17

https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/alfred-nobel-dynamit/ 2017-01-22

http://www.nobelmuseum.se/sv/skola/lar-dig-mer-alfred-nobel 2017-01-17

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel (grund fakta bara)2017-01-17

http://popularhistoria.se/artiklar/nar-uppfinnarna-var-tidens-hjaltar/2017-22-17

https://igelboda4c.files.wordpress.com/2014/01/svensk-uppfinnare-pdf.pdf2017-22-17

https://www.google.se/search?q=google&espv=2&biw=1366&bih=613&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjsoKPu_9XRAhVL1ywKHeLDB8cQ_AUIBigB#q=svegie&tbm=isch&tbs=sur:fmc&imgrc=2ZgjUikFWU-LgM%3A 2017-22-17 (CC0)

https://www.google.se/search?q=alfred+nobel&espv=2&biw=1366&bih=613&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC3L34_9XRAhXCKywKHaaQAN8Q_AUIBigB#q=alfred+nobel&tbm=isch&tbs=sur:fmc&imgdii=SwL0CZKXVnF67M%3A%3BSwL0CZKXVnF67M%3A%3BdThGMaZqbm36DM%3A&imgrc=SwL0CZKXVnF67M%3A 2017-22-17 (CC BY-SA 3.0)

http://www.kva.se/Priser/Nobelprisen/2017-22-17

http://www.prankmenot.com/- 2017-22-17

datumen är när jag använde källorna.

Jag har valt dessa källor för att dem här källorna har bekräftat varandras information och en tex: SO rummet har vi blivit tipsade av lärare att använda. Nobel och Tekniska museum är två väldigt kända källor och stora i Sverige och därför litar jag på dem. Jag har tagit andra källor som jag sa att de bekräfta varandras information och om många källor har samma information så är det antagligen sant. Jag har bara använt mig av wikipedia till grundfakta pga att det är inte en så säker källa till avandcerat information eftersom vem som helst kan ha skrivit det. Tekniska museet är den antagligen någon utbildat person som har koll på det här ämnet och därför litar jag på den källan. Museum är till för att ge pålitlig information om dåtid så man kan lära sig.   Dessutom har dessa källor blivit uppdaterade nyligen vilket menas med att det är en aktiv källa och man har inte hittat något nytt om i detta fall Alfred Nobel.

AV:viggo