Alfred Nobel kemisten som förändrade dagens samhälle. Det som gör han till den mannen han är känd som idag är tack vare hans uppfinning, dynamiten. Han föddes i Stockholm i Sverige 1833 och är en av Sveriges mest berömda människa som har funnits. Han dog 1896 i Sanremo i Italien och blev 63 år gammal.
Alfred Nobel var grundaren av Nobel priset vilket är ett av världens största pris nu för tiden. Nobel familjen är nästan alla uppfinnare/ingenjörer och de har förbättrat vapen förmågan och är kända för det också.

Idag är dynamiten väldigt användbar på många olika sätt. Det mest användbara sättet att använda dynamiten är för att spränga berg, gruvor och för att skapa mark för byggarbeten. Alfred Nobel hade en väldigt svår uppväxt. Hans faders verkstad gick i konkurs och de fick flytta hemifrån. Hans mamma fick ta mest hand om familjen och Nobel och hans bröder sålde tändstickor och hans pappa var sjuk. Hans mamma jobbade som mjölk och grönsaks försäljare.

1863 flyttade Nobel tillbaka till Sverige och började studera om sprängämnen. Han experimenterade i Heleneborg i Stockholm. Hans far Immanuel Nobel och hans broder Emil Nobel studerade och experimenterade om krut och nitroglycerin. De kunde använda dessa studier till minor och andra saker. Alfred Nobel försökte blanda nitroglycerin med ett annat ämne för att få det mer stabilt. Alfred Nobel provade flera ämnen men ingen fungera. År 1887 kom Alfred på Ballistit vilket var en av hans största upptäckter. Ballistit är röksvagt krut. Detta var blandat med nitroglycerin och bomullskrut. När Ballistit sprängs kommer det inget rökmoln, vilket var perfekt gjort för krig för att inte avslöja vart man är för fienden.

1894 hade Alfred väldigt bra med pengar eftersom han ägde många företag. När Alfred dog i San Remo 1896 så använde han hela 31 millioner kronor för att dela ut Nobel priset, vilket är ett mycket känt pris som delas ut i olika kategorier: litteratur, kemi, medicin/fysiologi, fysik, fred och senare under 1969 kom priser till ekonomiarbete. År 1901 delades det första nobel priset ut vilket var till Willhelm Röntgen, Jacobus Henricus van ’t Hoff, Emil von Behring, Sully Prudhomme, Henri Dunant och Frédéric Passy.

Alfred Nobel – Dynamit

Den här källan visar det Staffan Tjerneld skriver om Alfred Nobel och den här texten är mycket trovärdig eftersom den är skriven i Tekniska Museets hemsida.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_Nobelpristagare

20 Januari

Den här källan visar vad wikipedia skriver och denna källa är inte så viktigt eftersom den endast visar när och vilka som har vunnit nobelpriset.

Morad Muhyaddin