Alfred Nobel är en av de mest berömda svenskarna genom tiderna, han föddes 1833 och dog 1896. Antagligen hans mest berömda uppfinning är dynamiten.

Alfred Nobel

Den 21 oktober 1833 föddes Alfred Nobel i Stockholm. Hans far, Immanuel, var en uppfinnare, som senare skulle efterträdas av Alfred, även fast han drömde om att bli författare som ung. Immanuel hade en del dåliga i affärer i Sverige och bestämde sig för att istället åka till Ryssland för att söka lyckan där. Vid nio års ålder flyttade Alfred med sin mor och sina bröder också dit, där de bodde i S:t Petersburg. I Sverige hade Immanuel ägt en gummifabrik och uppfunnit en uppblåsbar gummimadrass, men i Ryssland arbetade han med att tillverka undervattensminor åt den ryska försvarsmakten. Alfred och hans bröder fick en god utbildning i Ryssland, alla var mycket intresserade av teknik och såg sin framtid där. Alfred Nobel kunde prata fem språk flytande när han var 17 år.

Nitroglycerin

Både Alfred och Immanuel hade ett stort intresse för sprängämnen. Alfred fick en väldigt bra utbildning i hemmet, en gång (när Alfred var mycket ung) utförde hans kemilärare ett experiment med nitroglycerin. Nitroglycerin var ett nytt sprängämne, som Alfred snabbt blev väldigt intresserad av. Det är en extremt explosiv kemikalie, som är väldigt instabil. Nitroglycerin är en ester bildad av salpetersyra och glycerol.

Alfreds Uppfinning(ar)

Tillsammans med Immanuel började Alfred experimentera med nitroglycerinet. De ville skapa ett sprängämne som var effektivt och säkert att hantera, vilket var något som behövdes mycket i gruvorna och för järnvägsbyggena. För att få nitroglycerinet att explodera under kontrollerade former så uppfann Alfred tändhatten, sedan anslöt han en stubintråd till en tändhatt som sedan sänktes ner i nitroglycerinet. Det var inte riskfritt att arbeta med detta instabila sprängämne dock, Alfreds yngsta bror Emil omkom i en explosion. Alfred fortsatte pröva att blanda olika ämnen i nitroglycerinet för att skapa ett nytt sprängämne, tillslut lyckades han. Han blandade i en slags sand som heter kiselgur i nitroglycerinet, resultat var mycket mindre riskabelt att hantera. Alfred kallade uppfinningen för dynamit, och den blev snabbt en stor framgång. Han fortsatte arbeta med sprängämnen, men uppfann även andra saker som konstsilke, världens första aluminiumbåt, och var med och tog fram den första cykeln med flera växlar. Alfred Nobels sista vilja var att pengarna han tjänat skulle gå till att skapa ett pris, Nobelpriset, som idag är världens mest kända pris. Många av uppfinningarna vi har idag har vi att tacka Alfred Nobel för, vårt samhälle skulle inte sett likadant ut utan dem. Vill man veta mer om Alfred Nobel så kan man bl.a. gå in på Nobelmuseet eller Tekniska museet.

Källor: https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/alfred-nobel-dynamit/ http://www.nobelmuseum.se/sv/skola/lar-dig-mer-alfred-nobel http://nobelkarlskoga.se/utstallningar/alfred-nobel/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Nitroglycerin https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

CC BY-SA

 

 

Rasmus H93