Bröderna Wright (Orville 1871 – 1948 och Wilbur 1867 – 1912) var två bröder födda i Amerika som var flygpionjärer och uppfinnare. De har betytt extremt mycket för människotranporten och långdistansfrakt. De var nämligen uppfinnarna av flygmaskinen.

Wilbur föddes den 16e april 1867 i Henry County, Indiana. Orville föddes den 19 Augusti 1871 i Dayton, Ohio. De båda växte upp i ett litet hus i Dayton i en familj där man uppmuntrade barnen att utveckla och bygga vidare på sina intressen. Detta skulle ha stor påverkan på brödernas framtida idéer. Deras far, Milton Wright predikade mycket och var därför ofta ute på resor. En dag 1878 hade han med sig en leksakshelikopter till hans barn designad av den franska flygpionjären Aplhonse Pénaud. Den var gjord av en kork, bambu och lite papper driven av ett gummiband för att snurra dess blad. Detta gjorde Wilbur och Orville mycket fascinerade av dess konstruktion och deras intresse för flygmaskinen och aerodynamiken skapades.

Medan Willbur hade stora planer efter skolan var Orville mer intresserad av hobbies och han fick ett intresse av drakar när familjen flyttade till Richmond i Indiana 1881. Han började snart tillverka egna och när familjen flyttade tillbaka till Ohio började han Dayton Central High School. Men i brist på motivation hoppade han av under sista året.

Willbur hade planer att börja Yala University efter skolan, men vintern 1885 lades hans planer ner då han fick en ishockeyklubba i ansiktet. Han blev svårt skadad och gick in i en depression. Efter att ha suttit hemma och spenderat mycket tid i hans familjebibliotek, startade Wilbur och Orville sin egen tidning. De fick även ett gemensamt intresse för cyklar vilket var en ny grej och de startade senare en cykelaffär där de lagade cyklar och sålde egna.

Bröderna arbetade alltid på mekaniska projekt och var väldigt insatt i mekanik och konstruktion. De hade sedan länge följt flygpionjären Otto Lilienthal som arbetade med att försöka flyga. Då han dog i en olycka under ett test bestämde sig Wilbur och Orville att konstruera sin egen flygmaskin. De for till Kitty Hawk i North Carolina eftersom de visste att det blåste mycket där och vind var avgörande för att flyga.

De hade studerat Lilienthals konstruktion av vingarna och kommit fram till att de skulle behöva ändras för att kunna skapa lyftkraft. De kollade på fåglarnas vingar och kom fram till att vinkla vingarna för att få mer kontroll och balans. De satte även på ett rörligt roder på bakre delen av maskinen. Den 17e december 1903 var den magiska dagen då de för första gången någonsin lyckades få deras konstruktion att lyfta. Wilbur flög planet i 59 sekunder cirka 260 meter. Detta var alltså dagen då den första kontrollerade flygingen någonsin ägde rum.

Problemet var bara att inga åskådare såg på vilket gjorde att pressen och många flygexperter var tveksamma att tro på brödernas påstående. Därför åkte Wilbur till Europa 1908 för att se om det fanns folk som kunde förstå bröderna där. Det fanns det och Wilbur genomförde många publika flygningar. År 1909 kom Orville efter med deras lillasyster Katharine. Wilbur och Orville började sälja flygplan i Europa och åkte tillbaka till Usa 1909. Bröderna blev duktiga affärsmän och sålde flygplan i både USA och Europa. Wilbur dog i tyfus den 30e maj 1912 i sitt barndomshem. Orville levde vidare till 1948 då han dog den 30e januari i en hjärtattack.

Deras forskande om aerodynamiken hade en enorm påverkan på framtiden inom flygbranschen. Bland annat sålde Orville sitt företag ”Wright Aeroplane Company” år 1915 efter hans brors död. Fler kompanier bildades och byggde vidare på brödernas idé. Utvecklingen har fortsatt till idag och utvecklas fortfarande.

Om inte bröderna lyckats med sin idé hade troligtvis flyget inte sett likadant ut idag. Då hade kanske långdistanstransporten sett annorlunda ut. Eller kanske flyget skulle upptäckts senare och då skulle utvecklingen förmodligen ligga längre bak än vad den gör idag. Utan brödernas unika uppfinning skulle alla långdistanstransporter behöva lösas med båt vilket skulle ta en extremt lång tid. Fler båtar skulle behöva byggas, men mindre personer skulle kunna resa. Dessutom har en mängd sidoprojekt utvecklats av flygmaskinen t.ex. skärmflyg och parasailing. Dessa skulle kanske inte vara uppfunna eller vara betydligt osäkrare. Kort sagt, Wilbur och Orville Wrights uppfinning av flygmaskinen är bland de viktigaste uppfinningarna inom fysiken.

Jag har använt: https://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B6derna_Wright http://www.biography.com/people/orville-wright-20672999 http://www.biography.com/people/wilbur-wright-20672839 för information.

Bilder från: https://simple.wikipedia.org/wiki/Wright_Brothers hämtningsdatum 20/1-17

CC BY-SA

 

Alex s