3:e november 1952 i Taiwan så föddes en person som skulle ha en stor betydande roll i lösningen av ett stort problem som skakade hela världen under slutet av 1900-talet.

David Ho hette först Da-i Ho och levde sina första år i en mindre stad på den östra sidan av Taiwan, i Taichung men när han var 12 så återförenades David, hans mamma och bror med hans pappa som hade jobbat i Kalifornien, USA i knappt 10 år och bytte i och med det sitt namn till David från Da-i. I USA har David Ho bott sedan dess och började från början sina studier inom fysiken på California Institute of Technology där han fann intresset för molekylär biologi och bytte sedan i och med det till ett ämne som han tycktes gilla mer, medicin. David Ho studerade efter sitt omval sedan på Harvard Medical School och sedan dess så har David Ho jobbat inom forskningen kring AIDS och HIV på en rad olika universitet, sjukhus och forskningscenter

År 1984  kom David Ho och hans forskningsgrupp på deras första viktigare upptäckt, det var att HIV-viruset inte enbart lever i sjuka människor utan också i folk som var friska men som samtidigt befann i samma riskgrupp. Det vill säga att de var bärare av HIV-viruset men inte sjuka. Tio år efter det (1994) så kom de fram till en stor upptäckt, efter en massa olika försök av olika behandlingar mot HIV-viruset så kom de fram till att en blandning av några av de äldre medicinerna mot HIV och antivirala läkemedel som begränsar virusspridning i kroppen, skulle kunna hålla HIV-viruset under kontroll, i en liten omätbar mängd i kroppen. På detta sättet skulle viruset fortfarande existera i kroppen men det skulle nu vara under kontroll och inte livshotande. Dessa medicinerna skulle komma kallas för tripel-drugs (trippeldroger) senare och fungerar som bromsmediciner i kampen mot HIV och AIDS. David Ho var alltså en av de forskarna under HIV-epidemin som kom fram till den stora slutsatsen att HIV-viruset reproducerar sig så fort det inträder kroppen och att det och att det skulle behövas botas med en trippeldrog.

År 1995 så godkänns trippeldrogen HAART (Highly Active Anti-Retroviral Therapy) som den första bromsmedicinen mot HIV, HAART hade utvecklats av David Ho och ett antal andra forskare tack vare många olika studier och tester i kampen mot HIV. Än idag så används bromsmedicin i form av kombinationsmediciner som HAART till medicineringen av HIV hos smittbärare.

Genom åren så har David Ho även fått ett antal hedersutmärkelser, bland annat 8:e januari 2001 då han fick Presidental Citizens Medal av den dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton för att hedra hans insats för USA och dess medborgare.

1996 så kunde man även se Davis Ho på framsidan av Time magazine då han var utvald till deras titel Man of the year/ Person of the year, då de uppmärksammar den person som har haft mest påverkan
under året gällande dess händelser. Då syftade de främst på Hos forskning och framsteg gällande medicinen HAART under året.

David Hos påverkan inom HIV medicineringen och förståelsen för sjukdomen har lett till ett samhälle där HIV-smittade kan leva ett vanligt och långt liv. Utan hans studier och hans många viktiga upptäckters hade HIV- och AIDS-smittade kanske levt i en värld som fortfarande var frös ut en viss grupp ur samhället baserat på deras rädsla för en sjukdom som ingen hade några svar på.

 

 

 

David Ho var även med och upptäckte:

  • Att HIV-viruset växer hela tiden i den smittades kropp och dödar samtidigt kroppens immunceller.
  • Att HIV-viruset har en försvarsmekanism mot antikroppar och att det
    därför krävdes en bromsmedicin för att behandla sjukdomen.

 

Källförteckning:

Texter:

1. Kort biografi om David Ho:

biography.com/people/david-ho-21375283

2. David Hos wikipedia-sida:

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Ho

3. Tidslinje händelser gällande AIDS och HIV i USA:

https://www.aids.gov/hiv-aids-basics/hiv-aids-101/aids-timeline/

4.Intervju med David Ho:

http://prodloadbalancer-1055872027.us-east-1.elb.amazonaws.com/autodoc/page/hoa0int-1

5.Text om HAART och dess påverkan under åren 1996-2006:

http://www.medscape.org/viewarticle/523119 

6.Wikipedia text om HIV:

https://sv.wikipedia.org/wiki/HIV

Bilder:

7. David Ho i ett labb:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_Ho_in_lab.JPG 

Licens: CC BY-SA Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.

8. Portett av David Ho (profilbild till twitter och bild till bloggens inlägg):

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_Ho_portrait.JPG 

Licens: CC BY-SA Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.

Alla bilderna hittade jag på https://www.google.se/imghp?hl=sv&tab=wi&ei=jDOCWIy7H4O9swGf0p2YAg&ved=0EKouCBMoAQ                      Jag filtrerade licenserna under ”Verktyg”, ”Användningsrättigheter” och sedan enligt rättigheten ”Som får användas och ändras”.

Twitterupplägg:

Tweetsen är oäkta och gjorda på www.prankmenot.com och är baserade på citat sagda av David Ho.

Licens: Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 3.0 Unported Licens.

 

Edith Lyles,

20/1- 2017