EDWIN HUBBLE

Edwin Hubble föds år 1889 i USA. Redan när han är liten intresserar han sig Science-Fiction och läser många sådana böcker. Men hans största intresse är friidrott. När han fyller 10 år flyttar han och hans familj till Chicago där han bland annat bryter statens rekord för höjdhopp.

Hubble börjar senare på universitetet av Chicago, 1906, där han arbetar med Robert Millikan som senare vinner Nobelpriset för sitt arbete i fysik.

Efter examen börjar han på universitetet i Oxford i England och pluggar lag. Han tilldelas kandidatexamen i rättvetenskap fyra år senare då han utexamineras från skolan.

Hubble återväner till Chicago för att studera astronomi men strax därefter får han jobb på Mount Wilson-observatoriet i Kalifornien för att färdigställa Hooker teleskopet, men innan han hinner ta del av möjligheten kallas han in i USA:s armé för att slåss i Första världskriget. Han hinner aldrig se strid.

Hubble återvänder hem och fokuserar på interstellära moln av smuts och lysande gaser.

År 1923 börjar Hubble studera Andromeda nebulosan och upptäcker den första variabla stjärnan, en stjärna vars ljusstyrka sedd från jorden varierar, som skulle kunna användas för att mäta avståndet mellan sig och jorden. Med hjälp av stjärnan drar Hubble slutsatsen att Andromeda ligger ungefär enmiljon ljusår från jorden. Han börjar studera andra spiral nebulosor och använder sig av samma teknik. Han upptäcker nu att vårat universum inte alls ser ut som vi tidigare föreställt oss. Det sträcker sig långt bortom Vintergatan. Han upptäcker också att vårat universum växer. Expansionstakten blir senare kallad Hubbles Lag.

Hans bevis för att universum hela tiden växer blir grunden för Big Bang teorin som berättar hur universum skapades. 

Hans upptäckter har haft en enorm betydelse för vetenskapen om rymden. Vi bodde inte längre på en ö av stjärnor, utan i ett hav av galaxer.

Rymdteleskopet Hubble är uppkallad efter Edwin Hubble och det är främst på grund av teleskopet som folk känner igen Edwins efternamn nuförtiden. Här är en film jag gjort om teleskopet:

Genom att bevisa att andra galaxer existerade fick forskarna en tydligare uppfattning om storleken på universum. Med denna kunskap kunde de även dra slutsatsen att jorden inte var den enda planeten i universum som grönskade av liv. Galaxsystemet han skapat, som numera kallas Hubbles serie, har används av forskare för nästan ett sekel.

Källförteckning:

Jag har använt mig av många olika källor när jag jobbat med arbetet.

Den första källan är Wikipedia om Edwin Hubble. Jag vet att vem som helst kan skriva vad som helst på Wikipedia men jag fann samma fakta på en annan hemsida som är skapad för att berätta om olika kända personers BIO’s och trots att boigraphy.com kan ha använt sig av Wikipedia så tror jag att källorna är oberoende av varandra. Biography.com är också en ganska känd hemsida som skriver om många kända personer på ett opersonligt sätt. De skriver alltså inte deras egna åsikter utan endast fakta.

När jag sökte fakta om själva teleskopet gick jag in på många hemsidor och jämförde texterna som fanns där. Wikipedia använde jag som utgångspunkt eftersom att det är en hemsida som man oftast kan lita på till 100%.  Jag gick även in på NASA’s egna hemsida och kollade fakta. Trots att fakta där troligen är sann så tycker jag att det ibland kan vara dåligt att ta fakta direkt från hemsidan av företaget som gjort produkten eller vad det nu kan vara. Eftersom att de skulle kunna skriva vad som helst om deras produkt eller vinkla orden så att texten utgår mer ifrån deras egna åsikter än fakta.

Jag tog även en del fakta från en Youtube video som beskrev väldigt tydligt Hubbles liv och hans upptäckter. Kanalen som laddade upp klippet heter Hubble Space Telescope och är dessutom verifierade på Youtube vilket fick mig inte annat än att lita på deras fakta. Om man går in på deras kanal finns även massor av små dokumentärer som förklarar hur teleskopet fungerar etc. De streamar även live med tittare ibland där tittarna får ställa frågor. Jag anser att denna källa är den mest trovärdiga av alla.

Miniatyren:

CC BY-NC-SA

Edwins tweets:

CC BY-NC-SA

Hubbles lag:

CC BY-SA

Bilder och musik till filmen:

Musiken är tagen från en hemsida som heter Epidemicsound.

Låten heter The Cold Research 2 och är gjord av Niklas Gustavsson.

Bilderna är tagna från Wikipedia som jag vet bara har Creative Commons bilder.

Angående den korta snutten i filmen där det är ett klipp. Det är taget från ett Youtube klipp som heter ”DeepSpace Nebula – Free HD Stock-Footage”. Free stock footage betyder att man kan använda filmen hur man vill.

Av Elvin Scheffold

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.;