NEWTON

Isaac Newton var född den fjärde januari 1643 i Woolsthorpe, England och dog 31 mars 1727.

Av många anses han att vara den första riktiga vetenskapsmannen eftersom han byggde sina antaganden på experiment och studier som gick att bevisa inte bara i teorin utan också i verkligheten. 1687 publicerade Newton boken Principia som sägs vara bland de mest inflytelserika, om inte den allra mest sådana/betydande, sägs Newtons bok kring fysik och vetenskap vara.

Newtons liv

Newtons pappa dog månader innan han föddes och hans mamma gifte om sig med en minister och bodde hos honom och lämnade Newton med sin mormor. När Newton var 12 så dog hans mammas nya man och återförenades och hon drog ut honom ur skolan för att bli bonde, han var inte bra på det så han fick gå tillbaks till skolan och efter skolan så lyckades hans farbror övertala hans mamma att låta honom gå på universitet. Efter universitetet år 1665 så kom pesten och fick universitetet att stänga så Newton åkte hem och studerade där

 

Upptäckter

Newtons 3 lagar

Ett av Newtons största bidrag till fysiken är hans tre lagar om rörelse. Nedan ges deras definition och vardagliga exempel.

Första lagen (tröghet)

Newton första lag säger att alla ting förblir i sitt tillstånd av vila eller rörelse med hastighet, såvida inte krafter tvingar den att ändra sitt rörelsetillstånd. Ett exempel på det är en bok på ett bord kommer ligga still tills någon kraft verkar på den.

Andra lagen (acceleration)

Den andra lagen säger att ändringen av hur mycket något rör sig är proportionell mot den verkande kraften och har samma riktning som kraften. Man skulle kunna formulera det som om du trycker på en skateboard löst så åker den inte långt om du trycker med mer kraft rör den sig längre.

(Lagen kan också formuleras som F=ma där F är den resulterande kraften M är föremålets massa och A är föremålets acceleration.)

Tredje lagen (lagen om verkan och återverkan)

Enligt Newtons tredje lag som säger att om en kropp påverkar en annan med en given kraft, återverkar den senare kroppen på den förra med en lika stor men motsatt riktad kraft. Det går att förklara som ett bord/soffa som står på ett golv åker inte igenom eftersom det finns en motkraft.

Gravitation

Enligt legenden så satt han under ett träd när ett äpple föll på hans huvud och han undrade varför det inte flög iväg. Newton märkte att objekt drogs till varandra och fascinerades av detta. Han förstod att beroende på storlek och distans så drogs objekt till varandra med olika kraft. än idag vet vi inte riktigt vad gravitation är men Newton gav oss riktlinjer till hur vi kan beskriva fenomenet.

Gravitation är en av de fyra krafterna där de andra tre är starka kärnkraften svaga kärnkraften och den elektromagnetiska kraften.

 

Detta kanske du inte visste om Newton…
 Enligt Gregorianska kalendern föddes han 4 januari och enligt Julianska föddes han 25 december.
Standardenheten för kraft är uppkallad efter Isaac Newton (N).

 

Relevans i dagens samhälle

Jag tror att utan Newtons upptäckter så skulle vi ligga ränt långt bak när det gäller t.ex rymd resor och TV/datorer beräkningar skulle inte vara lika avancerade.

Det viktigaste och största med Newton är kanske inte hans egna upptäckter utan vad de har tillåtit för andra upptäckter

Precis som Newton använde sig av andras arbete så la han också grunden för andras arbete.

 

Slutsats

Han baserade mycket på andras arbete som t.ex Gallieo Gallilei och Johannes Kepler alla är beroende av varandras arbete. Utan Newton skulle vi förmodligen ha liknande teorier men de skulle inte vara lika exakta och kanske kommit senare.
Källor

Populärhistoria.se
NE.se
Chalmers.se

http://popularhistoria.se/artiklar/geniet-newton/

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/newtons-lagar

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/dynamik

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/newtons-gravitationslag

http://fy.chalmers.se/~f3aamp/dd/VVV/Svart/naturkrafter.htm

Bild: https://www.flickr.com/photos/paukrus/
Bilden är licensierad under Creative Commons för kommersiellt bruk och bearbetning

 

Källkritik

NE.se är en länk på skolwebben så det skulle vara konstigt om skolan gav ut dåliga länkar och Populärhistoria.se är en etablerad tidskrift som publicerar mycket historia. Chalmers var en säker källa eftersom det är en teknisk högskola. Biography.com verkade inte helt säker eftersom man inte vet hur informationen framställs samt att hemsidan innehåller väldigt mycket reklam.