Jane Goodall

En känd forskare inom biologin född 1939-   i London.

 

Jane Goodall är en brittisk primatolog, etolog och antropolog. Hon föddes 3 april 1939 i London. Jane föddes egentligen som Valerie Jane Morris Goodall.

Hon studerade Schimpansernas Social och familjemönstren i 55år. Hon studerade i Gombe Streams nationalpark i Tanzania och även som forskare.

 

Jane är mycket känd för hennes stora upptäckter inom Schimpanserna. Tills 1960-talet trodde man att Schimpanserna var vegetarianer men med hjälp av Janes upptäckt att dem dödade åt andra djur och inte var vegetarianer. Hon skapade bättre villkor för schimpanserna som används till vetenskapliga försök idag.

Utan hennes arbete så skulle inte schimpansernas liv vara lika bra som det är idag, Hon har kämpat och förmedlat att människors beteende mot djur och miljön måste förbättras och tack vare henne har en del börjat tänka om.

Dessutom har vi idag fått mer kunskaper om djuren och schimpanserna. T. Ex att schimpanserna dödar åt andra djur. Dessa upptäckter har hjälpt oss genom att vi har fått större förkunskaper om schimpanserna.

Hennes arbete idag har hjälpt oss människor att tänka extra mycket på hur vi behandlar andra arter. Jane Goodalls roots & shoots uppmuntrar unga människor från hela världen att få en större omsorg av djuren och dagens samhälle samt miljön. Roots & shoots är en organisation som vill förbättra samhället för djuren.

 

Priser

Hon har tilldelats till hedersdoktor i Uppsala Universitet till minne av Car Von Line- 26 maj 2007.

Hon har vunnit 39 Priser totalt.

2015” The fragile Rhino” priset och ”The Conservationist of the year” av Svenska organisationen. Dessutom har hon vunnit ” The perfect world foundation ”

Hon har också skrivit många böcker och gjort filmer. För att vara exakt har hon skrivit 15 böcker och 11 barnböcker och 18 filmer. Hennes böcker och filmer innehåller såklart om schimpanserna och deras liv i Gombe streams bland annat.

Janes Historia

 

1957 arbetade hon på en gård som sekreterare i Kenya och sedan ringde hon Louis Leakey. Som gjorde att hon blev anställd som sekreterare och senare sände Louis Jane till Olduvai Gorge i Tanzania.

 

Juli 1960 när Jane var 26 år så reste hon till Tanzania från England och började studera dem vilda schimpanserna i skogen. Hon var i skogen(Gombe National Park) som är en stor nationell stolthet och har sina schimpanser. Det är ett hem för många andra utrotningshotade arter som röda colombus apa, öron maki, elefanter och träd.

Hon gick in i skogen med en dröm och sedan gick hon ut med ett uppdrag som skulle förändra hon och schimpanserna liv. Hennes intresse väckte efter hon varit i skogen.

I början höll schimpanserna långt borta från henne men desto mer tid som det gick desto närmare kom dem. I och med ju närmare hon kom kunde hon få en större inblick på deras levnadssätt, men trots hur lång tid det tog gav hon aldrig upp på hennes uppdrag.

Genom hennes hårdarbetade arbete under 50 år har Goodall inte bara visat att det behövs akut hjälp för att skydda schimpanserna från att utrotas, så har hon också uppmanat om att lokalbefolkningen och miljön måste förändras.

Idag är hon 82 år gammal och ännu idag reser hon runt och talar om schimpansernas hot och miljökurser. Men framförallt uppamanar hon att var och en ska agera att göra planeten som vi delar bättre.

 

Personligt liv

Jane har varit gift 2 gånger och har en son med Baron Hugo Van Lawich som är en tysk fotograf. Hennes son heter Hugo Eric Louis född 1967. Sedan separerades Jane och Hugo 1974. Hennes andra giftermål var med Derek Bryceson som dog i cancer oktober 1980.

 

Jane har blivit tillägnat till hennes egna ” The Jane Goodall Insitute” som är en global gemenskap. Organisationen vill föra fram hennes arbete att skydda schimpanserna och inspirera andra människor att försöka förbättra världen, samt människors liv och miljön.

Man kan donera pengar till schimpanserna och förbättra deras liv och göra en skillnad.

Som Jane själv sagt ” Med ert stöd, kan jag skydda schimpanser, bevara viktig livsmiljö och samtidigt stärka omgivande samhällen, och ge nästa generation av bevarande le

 

 

Källor:

 

Jag använde mig av dessa källor därför att dem är trovärdiga och innehåller information om Jane och hennes forskning. Jag vet att dem är trovärdiga genom att dem innehåller likadana information om Jane och att hemsidan villl sätta Jane och hennes forskning om apor och schimpanser.

The Jane Goodall institute

Jag använde prankmenot för att skapa en fake tweet som jag kunde använda och skriva.

Creative Commons-licens

Tweet:

http://www.prankmenot.com/images/08-12-2016/JmHU6Q.png

 

http://www.prankmenot.com/images/20-01-2017/J3pl1u.png

 

Huvudbild:  CC By 2.0

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Jane Goodall

 

Författare:  Freja Grainger Staflin

H9

Södermalmsskolan

20/1-17