Louis Pasteur var en kemist och biolog från Frankrike. Han föddes den 27 december 1822 och dog den 28 september 1895. Han växte upp i Arbois, en liten by med 4000 invånare, utanför staden Dole i östra Frankrike. Louis växte upp med sin mamma, pappa, tre systrar och en bror, i den lilla byn.

 

Under sin skolgång var han inte en flitig elev utan han föredrog att fiska, måla och att hålla på med annat, hellre än skolarbete. Hans målningar blev så pass bra, att han kunde satsat på en karriär som konstnär. Det som satte stopp för hans konstnärliga framtid var hans pappa som ville att han skulle bli lärare i den lokala skolan. Louis lärare lyckades dock övertala pappan om att hans son hade en framtid inom vetenskapen och sade att Louis borde börja på ‘Ecole Normale Superieure’, det främsta universitet i Paris.

 

Louis är känd för att ha undersökt, förklarat och beskrivit sjukdomar och även kommit på botemedel till många av dem. Under sin tid som vetenskapsman gjorde Louis ett flertal viktiga upptäckter. Han upptäckte de sjukdomsbärande organismer som orsakar mjältbrand och även ett vaccin till det. Mjältbrand är en aggressiv sjukdom som dödar offret vid upp till 97% av fallen, om man inte behandlar det. Han upptäckte orsaken till de två sjukdomarna som dödade silkesmaskar och även ett sätt att undvika dem. Upptäckten räddade silkesindustrin i hela landet som då höll på att utplånas på grund av sjukdomarna. Sjukdomarna berodde på en mikroorganism som angrep silkesmaskarna tidigt i deras liv. Louis menade att om man dödade den aggressiva mikroorganismen redan under uppfödningen av silkesmaskarna skulle sjukdomen undvikas. Louis kom även det första botemedlet till rabies. 1885 lyckades han bota den unga rabiessmittade Joseph Meister. När Joseph blev äldre började han att jobba på Louis laboratorium.

En av Louis mest kända tweets

 

Den kanske mest kända upptäckten Louis gjorde var pastöriseringsmetoden som är uppkallad efter honom. Louis hade arbetat med vad som fick drycker att surna sedan 1856. Han undersökte problemet och prövade olika metoder och kom närmare och närmare en lösning på problemet. 1862 visade sig all hans forskning inte vara förgäves, då Louis Pasteur och en annan fransk fysiker vid namn Claude Bernard, för första gången lyckas med något som senare kom att kallas pastöriseringsmetoden.

Louis i sitt laboratorium [7]

Deras metod gick ut på att man värmde drycken innan den hade blivit sur i 60-100 grader i ett par minuter. Då dog alla bakterier som orsakade att drycken blev sur och den förblev drickbar en mycket längre tid. Denna metod används än idag (mest på mjölk och öl) och har varit viktig för att vi ska kunna hålla drycker drickbara under en längre tid.

31 år efter Louis tagit patent på pastöriseringen dog han. Hans sista 27 år präglades av många strokeattacker. 1894 fick han sin sista attack som han aldrig hämtade sig ifrån. Det ledde till att han avled 1895. Louis var en erkänd och berömd vetenskapsman och fick bland annat sju priser från prestigefyllda akademier runtom i Europa. Efter hans död blev det en skandal när man för första gången läste hans dagbok och det kom fram att han hade varit inblandad i bedrägeri för att konkurrera ut sina rivaler.

Källförteckning

Jag har har valt att utgå från den svenska och engelska artikeln om Louis Pasteur på Wikipedia eftersom att jag anser att de artiklarna är trovärdiga  och stämmer överens med mina andra källor. Anledningen till att jag även använde mig av den engelska artikeln utan inte bara den svenska, var för att där fanns det mer information om Louis Pasteur. Fördelen med att använda sig av flera källor är att faktan om Pasteur blir mer trovärdig om det sägs samma sak på olika ställen. Trots att alla källor (förutom det franska uppslagsverket) är nya, anser jag att det inte spelar så stor roll för hur trovärdig min text är. Min text är saklig och baserad på fakta, och då information om Pasteur inte har ändrats på 100 år, menar jag att det gamla uppslagsverket är en relevant källa.

Textkällor

[1] Artikel från svenska Wikipedia om Louis Pasteur (Läst december, 2016). URL: https://sv.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur

[2] Artikel från engelska Wikipedia om Louis Pasteur (Läst december, 2016). URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur (Läst december, 2016)

[3] Artikel om mjältbrand från svenska Wikipedia (Läst december, 2016). URL: https://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%A4ltbrand

[4] Artikel om Louis Pasteur på engelska från ”Biography” (Läst 2017-01-20). URL: http://www.biography.com/people/louis-pasteur-9434402#personal-life

[5] Artikel om Louis Pasteur i uppslagsverken ”LAROUSSE UNIVERSEL EN 2 VOLUMES” på franska. Utgiven av Librairie Larousse 1923.

Bildkällor

[6] Porträtt på Louis Pasteur som används som huvudbild för faktatexten (Hämtad 2017-01-22). URL:   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Louis_Pasteur%2C_foto_av_F%C3%A9lix_Nadar.jpg

[7] Bild på Louis Pasteur i sitt laboratorium (Hämtad 2017-01-22). URL: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Albert_Edelfelt_-_Louis_Pasteur_-_1885.jpg

Creative Commons-licens