Hörtolkning:
”Den 7 november, 1867 i Warsawa, Polen föddes Maria Salomea Sklodowska.
Hon var den yngsta av fem barn och bodde med dem och sina föräldrar.
Då båda föräldrarna var lärare så var de mycket noga med att döttrarna skulle få en ordentlig utbildning även fast dem var flickor.
Maria började på en skola och redan från början stod det klart att hon var mycket begåvad.
Efter att ha jobbat som lärarinna i Polen ett tag fick hon ihop tillräckligt med pengar för att flytta till Paris där hon kunde få ännu bättre utbildning, och det var inför denna flytt som Maria bytte namn till det franskare namnet Marie.
I Frankrike arbetade hon som assistent i experimental fysik varvid hon lärde känna Pierre Curie, de gifte sig vilket markerar starten för ett av det mest berömda forskarpar som hittills funnits, snacka om att de hade kemi!
Ett år efter giftermålet upptäcktes ett nytt fenomen som Marie senare valde att kalla radioaktivitet. Hon och Pierre forskade vidare på radioaktiva ämnen, och efter många år av hårt arbete och farlig mängd radioaktiv strålning kunde dem urskilja två nya grundämnen. Det första fick namnet polonium efter Maries hemland och det andra radium efter dess höga radioaktivitet.
Dessa upptäckter led till Nobelpris i fysik år 1903 och då blev Marie Curie den första kvinnliga Nobelpristagaren.
Några år senare dog Pierre Curie i en tragisk olycka, men även efter detta fortsatte Marie Curie sina studier vilket ledde till ännu ett nobelpris 1911, fast denna gången i kemi vilket gör henne till den enda personen som vunnit två Nobelpris i två olika ämnen hittills!
Hennes åstadkommande har inte slut här, när första världskriget bröt ut ställde hon upp för Frankrike och arrangerade ambulanser med röntgenutrustning till fronten. Och hennes radioaktiva upptäckter hjälper än idag till med att behandla cancer och används ofta inom vården, som tex röntgen.
Det används också inom kärnkraft som är en stor energikälla i dagens samhälle.
Men självklart kan man inte ignorera att radioaktivitet lett till många negativa konsekvenser. Om man utsätts för för mycket strålning/radioaktivitet kan det framkalla cancer. När det först upptäcktes runt 1900 talet visste man inte att strålningen var farlig. Man trodde att det var bra. Det producerades leksaker, krämer och till och med mat som gjordes radioaktiva.
Marie Curies dödsorsak tros ha orsakats av all strålning hon utsattes för. År 1934, när hon var 66 år gammal avled hon i en sällsynt blodsjukdom. Men hennes upptäckter har påverkat människans framsteg i vetenskap och medicin på ett oåterkalleligt sätt.”

Källor:

Nationalencyklopedin, Marie Curie.http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/marie-curie (hämtad 2016-12-20)

Allt om Vetenskap
(Material från nr 6/7 – 2009)
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/marie-curie

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/marie-curie-facts.html

Alla källor jag använt mig utav har jag sett till så att alla är trovärdiga, genom att se till att jag vet hemsidans syfte, vem dom skrivit artikeln/faktan och om skribenten angett trovärdiga källor.
Nationalencyklopedin, NE, är definitivt en trovärdig källa då det används och nämn som en bra källa i många skolor. NE:s fakta är dessutom inte vinklad då hemsidans syfte är att lära och sprida fakta om olika ämnen. På NE:s sida kan man även hitta frågesektionen där man kan hitta ännu mer information om NE:s källor.
Från NE:s sida (hämtat 2017-01-17)
”Vilka är NE:s källor?
NE:s källor är de ämnesexperter och skribenter som skriver texterna. De har i sin tur sina egna källor. Detsamma gäller NE:s ämnesredaktörer som använder en mängd olika källor i sitt arbete, exempelvis referensverk, facklitteratur och källor kopplade till daglig omvärldsbevakning.” – http://www.ne.se/hjälp/ne-som-källa/

Min andra källa är vetenskaps-hemsidan och tidningen Allt Om Vetenskap. Artikeln på hemsidan jag använde mig utav har även publicerats i ett tidningsnummer, vilket jag tycker gör informationen ännu mer trovärdig då det betyder att faktan måste vara sann. Och dessutom så betyder det att alla läsare som läst tidningen (varav förmodligen någon är vetenskaps entusiast) inte märkt någon fakta miss. Dessutom har Allt Om Vetenskap inget annat intresse än att sprida kunskap och fakta (som NE) så därför är inte faktan heller vinklad.

Min tredje källa är Nobelprize.org som är nobel-kommitténs original hemsida. Likt dem två andra källorna är denna hemsidas syfte att lära och sprida kunskap, dessutom tror jag dem flesta vet att Nobel, som delat ut priser till stora vetenskapsmän och kvinnor i flera decennier är en trovärdig källa när det gäller vetenskap och nobelpristagare som Marie Curie.

Av: Hanako Inger 2017-22-01

Creative Commons-licens