MarieCurie.nouw.com

”Den första kvinnan som tilldelades ett nobelpris"
Dagens experiment                                                                        

Hej och god kväll alla underbara läsare! Idag har jag tänk dela med mig av ett experiment vem som helst kan göra hemma. Super roligt va? Allt du behöver är en app som jag hittade i appstore vid namn “Pocket Geiger Counter Lite”. 

 

En geigermätare är ett instrument för att mäta radioaktivitet. Visserligen är de mätare jag brukar använda lite mer avancerade och dessa mobilversioner inte 100% pålitliga men jag rekommenderar ändå denna mätare för till exempel mina unga små framtida forskare.

Anledningen till att man använder en geigermätare är helt enkelt för att se strålningsnivån i till exempel huset du bor i men även på olika ämnen. Måttenheten är oftast Sievert/timme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om mig:

Hej!

Mitt namn är Marie Curie och jag är fysiker.

 

  • 1867 föddes jag i Maria Sklodowski i Warszawa som ligger i Polen, med mina 4 syskon och lärarföräldrar.

Jag har alltid haft det lätt för mig i skolan och efter gymnasiet fick jag mitt första jobb, som guvernant, även kallat hjälplärare, hos familjen Zorawski.

Jag förälskade mig i sonen, vid namn Kazimierz, en berömd matematiker. Hans familj var inte nöjd med detta och nekade till vårt äktenskap. Under den tiden mådde jag ytterst dåligt, men det jag inte visste då var att turen vänder.

  • 1891 flyttade jag till Paris för att studera det som intresserade mig mest, fysik och matematik. Jag, som hade lätt för att studera, mådde väldigt bra för stunden och ännu lyckligare blev jag.
  • 1893 fick jag nämligen min examen i fysik.
  • Och 1894 erhöll jag examen i matematik. Mina studier gick alltså bättre och bättre och samma år mötte jag min livs kärlek, Pierre Curie.
  • 1895 gifter vi oss.

Jag hade under en period undersökt Henri Becquerels upptäckt om ”de mystiska strålarna”

  • 1898 börjar jag bli offentlig på till exempel instagram med mina tankar om det jag kallade ”radioaktivitet”.Samma år den 18 juli upptäckte jag och Pierre ett nytt grundämne i mineralet pechblände. Vi kallade det polonium och med hjälp av vår kollega Gustave Bémont, upptäckte vi ett radioaktivt ämne som vi kallade radium.
  • 1903 var ett viktigt år. Jag och Pierre fick nobelpris i fysik. Jag blev den första kvinnan att ta emot ett nobelpris. Detta är en otroligt viktig händelse för mig och mitt liv, men även för världens alla kvinnor. Sådana händelser är viktiga i kampen för jämlikhet.
  • 1906 var ett av de värsta året i mitt liv. Tragiskt nog dog min make Pierre på vägen hem ifrån ett möte, då han blev påkörd av en bil. Det var naturligtvis en mycket svår tid för mig och det enda som gav mig hopp var forskningen. Så jag fortsatte mina undersökningar på egen hand, utan Pierre. Det var visserligen svårt, varje dag i laboratoriet påmindes jag om Pierre. Det var som om han fortfarande fanns vid min sida i laboratoriet. Jag kunde nästan höra hans andetag vid min sida, precis som förut.
  • 1911 började det skrivas mycket om mig i massmedia angående mitt förhållande med Paul Langevin och folk blev rasande, speciellt i Frankrike. Folk fokuserade mer på mitt privatliv än på mina viktiga upptäckter. Jag skulle tro att det talades mer om mig under den här tiden, än när jag tog mitt första nobelpris. Samma år tilldelades jag mitt andra nobelpris, den här gången i kemi tack vare upptäckten av polonium och radium.

 

Idag fortsätter jag mina undersökningar och forskning är det bästa jag vet. Jag ägnar mig även åt sociala medier (se länkar ovan) och delar gärna med mig om mina upptäckter för mina läsare. Jag koncentrerar mig mest på hur strålning kan användas i olika sammanhang, framför allt inom behandlingen av cancer.

 

Källor:  http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/marie-curie https://sv.wikipedia.org/wiki/Geigerm%C3%A4tare

 

https://www.kth.se/che/kemi2011/2.27954/kemist-1.71566

 

https://commons.wikimedia.org/wiki/Maria_Sk%C5%82odowska-Curie#/media/File:Marie-Curie-Nobel-portrait-600.jpg