Marie Curie -Tidernas mest berömda vetenskapskvinna
Hon föddes som Maria Sklodowska i Warszawa i Polen 1867, Hon hade ett häpnadsväckande minne och en stark vilja. När hon dog hade hon lagt grunden till vår förståelse av atomernas uppbyggnad – och fått nobelpriset i både fysik och kemi. Hon fick inte plugga i Polen för hon var kvinna, så hon åkte till Paris och pluggade som kvinna.

År 1896 gjordes en mycket viktigt upptäckt, Marie Curie och Henri Becquerel. Dom höll på med att experimenterade och kom på nån sorts strålning och dom namngav det radioaktivitet. År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet. Hon var därmed den första kvinnliga nobelpristagaren. 1911 fick hon sitt andra nobelpris, denna gång i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Hon var den första kvinnan som hade vunnit Nobelpriset.

Det har inte alltid varit lätt att vara kvinna och intresserad av vetenskap. Många hindrades från att studera av sin omgivning, och få har fått sina namn förevigade på samma sätt som sina manliga. Vetenskapsmän finns det gott om. Vetenskapskvinnor färre. Och få är de kvinnliga forskare som blivit så berömda att de är kända av gemene man.

Källa: Alltomvetenskap.se  Wikipedia