Nouw.com/mariecurie

 

Första inlägget

Hej!

Jag heter Marie Curie och det här är min blogg. Jag tänkte använda denna blogg som en slags bok där jag dokumenterar mitt arbete men även kan skriva av mig. Eftersom detta är första inlägget tänkte jag berätta lite om mig själv.

 

Jag föddes den 7 november 1867 i Warszawa, Polen. Min familj består av; min syster Bronia och min pappa. Min syster Zofia dog i tyfus 1876 och min mamma gick bort 1880. Jag fick börja skolan två år innan alla andra i min ålder och studerade väldigt hårt. Jag gick ut grundskolan som bästa student. Eftersom att det var förbjudet för flickor att studera vidare efter grundskolan i Polen tog jag jobb som guvernant och hjälplärare. Min plan var att flytta till Paris precis som min syster Bronia hade gjort, där kvinnor fick studera. 1891 blev drömmen sann och jag flyttade till Paris, där bytte jag namn från Mania, mitt födelsenamn, till Marie eftersom fransmännen inte kunde uttala mitt namn. 1893 tog jag examen i fysik. 1894 träffade jag min man Pierre på en tebjudning och tog även en examen i matematik. Pierre och jag började först arbeta tillsammans i hans laboratorium som vänner, men ett år senare friade han till mig och vi gifte oss i rådhuset! Nu vet ni lite om mig och mitt liv. Vi ses i nästa inlägg.

 

Kram

Marie

 

Överraskning!

Hej!

Först vill jag bara be så hemskt mycket om ursäkt för att jag inte har uppdaterat bloggen på över ett år, jag vet, riktigt dåligt. Men det har varit så mycket, jag har helt enkelt varit tvungen att prioritera viktigare saker. Men, nu är det ganska lugnt igen och jag tänker ta upp bloggandet på allvar. Sedan vill jag även tacka er för att vi har nått så många läsare, 3473 för att vara exakt! Det är mer än jag någonsin kunnat föreställa mig.

 

Jag har lite överraskningar till er. Den första är… Det har blivit en förökning i Curie familjen! Precis, vi har fått en liten dotter, Iréne Joliot! Den andra överraskningen är att jag har bestämt mig för att fortsätta forska på Henri Bequerels upptäckt om mystiska strålar som han upptäckte för ett tag sen. Det ska bli spännande!

 

Kram

Marie

 

OMG!!!!                           

Hej guys!

Kommer ni ihåg för något år sedan när jag upptäckte att torium sänder ut strålning och när Pierre pausade sin forskning om kristaller och började forska med mig? Jag fann mineraler med starkare strålning än väntat utifrån deras innehåll av uran och torium, så vi började forska tillsammans (#couplegoals). Jag kunde ju sedan, den 18 juli 1898, presentera två nya grundämnen, ett radioaktivt ämne i mineralet pechblände, polonium (jag döpte det efter Polen, mitt hemland) och grundämnet radium (de innehöll väldigt mycket radioaktiva ämnen). I alla fall, jag fick ett brev från Stockholm, Pierre och jag vann 1903s Nobelpris i fysik tillsammans med Henri Becquerel!!!! Ni som följer mig på Twitter vet det redan. Det är så sjukt stort! OMG, jag vet inte vad jag ska göra av mig själv! Ni kommer få uppdateringar om ALLT senare!

 

Många, många, många stora kramar

Marie

 

Förökning i familjen!

Hej vänner!

Idag blir det ett mycket kort inlägg. Vi har blivit ytterligare en i Curie-familjen. Igår föddes lilla Denise-Éve Curie, helt frisk. Vi är så glada, men gladast är Iréne!

 

Många kärlekskramar

Marie

 

Många nyheter

Hej!

Jag har många nyheter att berätta, både hemska och roliga. Det värsta är att Pierre har gått bort. Han blev överkörd av en lastbil på väg hem från ett möte. Det har varit en oerhört svår tid för mig och flickorna. Den roliga nyheten är att jag har vunnit 1906 års Nobelpris i kemi, för min forskning kring radium och polonium. Jag är såklart oerhört glad och stolt över priset, men har inte kunnat ta till mig det på grund av min stora sorg. Pierre och jag upptäckte att radium avger såväl värme som en radioaktiv gas (radon), liksom att det finns olika slags strålning och att denna kan påverka kroppen i såväl positiv som negativ bemärkelse. Detta kan användas inom sjukvården för att hjälpa sjuka människor.

 

Kram

Marie

 

Tack för allt! (15/1 2017)

Hejsan!

Idag är det inte Marie som skriver, utan hennes barnbarn Pierre Joliot-Curie, Irénes son. Min mormor gick bort den 4 juli 1934. Hon dog av aplastisk anemi, en blodsjukdom, på grund av all den strålning hon utsatt sig för genom åren. Eftersom hennes blogg har blivit så stor och hennes stora upptäckter har berört så många tänkte jag att vi ska sammanfatta dessa och förtydliga hur de är viktiga idag. Maries stora upptäckter har hjälpt oss att utveckla väldigt mycket, särskilt inom sjukvården. Pierre d.ä och Marie upptäckte tillsammans att det fanns olika slags strålningar som kunde påverka kroppen negativt och positivt. Tack vare denna fantastiska upptäckt, som vi idag kallar strålbehandling, kan patienter med cancer behandlas och på så sätt förhoppningsvis överleva. Man kan även använda denna strålning till att röntga kroppen för att hitta brutna ben etc.

Detta kommer bli det sista inlägget på denna stora blogg, därför vill jag passa på att tacka er alla för allt ni har gjort för min mormor, att ni alltid har funnits där för henne och stöttat henne.

 

Ta väl hand om er!

Pierre Joliot-Curie

 

Science for the win!

 

Kontakta mig!

Mail: marie.curie@gmail.com

Snapchat: mariephysics

Twitter: twitter.com/ChemistryPhysicsLover

Instagram: instagram.com/mariecurie

 

Källor:

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/marie-curie

https://sv.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pierre_Curie

http://www.mimersbrunn.se/article?id=8028

https://sv.wikipedia.org/wiki/Henri_Becquerel

https://sv.wikipedia.org/wiki/Radium

https://www.flickr.com/photos/tekniskamuseet/12835367815/in/photolist-kydBF6-eUnbVj-GgwvAj-uzn73j-ohSPvW-79yyVQ-nJNhtB-eZT4Yq-mYhCz9-hQmqTC-pfSF4E-7oYpxX-eMC8nS-HVo3Pv-aEfSLS-CNWe5u-r1KXF8-7PvveU-eaeYXM-9J77jx-8goaAL-et8aCY-a1dej5-48chz-5gWWHk-5gWWr4-5gWX7k-5gWWKF-5gWWt4-gyPxJ8-9kKbtf-9kKcHQ-48en3-pwYkZJ-qC3rdY-9CdgJk-8fJLDd-byZD7Y-sm9ycu-5h2iUq-aMdYbR-hsG3fT-9kKcZA-5gWWDk-5gWWXT-6szaXg-8jHbon-8goaFG-dcNS3E-aiwzde
https://www.flickr.com/photos/almadeana/4537141170/in/photolist-7UW2ZU-5gWWPz-aPaXm6-6sMuMp-osTQwz-mYhCz9-5h2ibS-99557v-5FL24b-997TFf-fh4f5-5q7XL6-jxt9sk-997Ufq-9PeCrZ-GUFYG-5qciP9-5qchqs-7jDYnp-o47NCp-bXgLie-bpdzFo-9J77jx-9x54AD-8goaAL-5gWX7k-r1KXF8-et8aCY-a1dej5-48chz-5gWWHk-kydBF6-hUEkce-5gWWt4-uzn73j-6sRCPw-5gWWKF-gyPxJ8-5gWWr4-9kKbtf-9kKcHQ-pwYkZJ-ohSPvW-9CdgJk-byZD7Y-sm9ycu-aj5VWx-5h2iUq-aMdYbR-79yyVQ CC-BY

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.

Av Gabriella Lyxell