Nikola Tesla levde mellan 1856-1943. Nikola är född i Österrike-Ungern som idag är Kroatien. Tesla är en serbisk född amerikansk uppfinnare/forskare som har utbildats i Graz och Prag och som sedan emigrerade till USA.

Tesla upptäckte grundläggande principer för växelströmstekniken. År 1885 köptes hans patenträttigheter och Nikola själv fick i uppdrag att installera det första maskineriet i ett vattenkraftdrag vid Niagrafallen och från 1896 försågs staden av el.

Nikola Teslas uppfinning hjälper oss idag att transportera el på långa sträckor, från plats till plats. Idag ´är det inte så många som känner igen namnet Nikola Tesla medan faktum är att utan Teslas uppfinningar skulle världen knappast se ut som den gör idag.

Har Nikola Tesla blivit rånad? Ja!

Många känner igen uppfinnaren som heter Thomas Edison men det är inte så många som vet att Thomas Edisons har tagit många idéer/patenter och uppfinningar från just Nikola Tesla. Problemet var då att Nikola hade ekonomiska problem som ledde till att Tesla kunde inte utföra sina idéer. Thomas Edison fick en stor konkurrent eftersom alla stora och mäktiga människor ville ha Teslas produkt (växelströmstekniken) istället för Edisons egna produkt (Likströmsmotorer) därför att växelströmstekniken gav med ljus och mindre värme samt Edisons produkt var dubbelt så dyr. Thomas har försökt att förstöra allting för Nikola men han som tur inte lyckades. Man kan se Teslas antecknings bok på museet i Belgrad. Efter några år när rykten har sprids om att Tesla är en genius så har Tesla fått in massor med pengar och där och med öppnade sitt eget  fabrik Tesla Electric Light Co. Där började Tesla att utveckla sina patenter och idéer. Då har Tesla stött på en man som heter Guglielmo Marconi. Båda de har varit bra vänner tills en dag har Marconi publicerat sin nya upptäckt (radio). fast ingen visste att Nikola har redan några år innan beskrivit noggrant principen för avstämda kretsar som vi idag kallar för radio. Tesla fick också reda på att Marconi använde 17 av Teslas patenter. Från början så hade Tesla sagt att Guglielmo är en god man. Fast med tiden ingen vet varför så har Tesla stämt sin gode vän för patentintrång. Det lädde till så kallad Radiokriget. Tesla har vunnit domstolens förhandlingar till rättegång till radion men han har aldrig fått tillbaka kompensation. 

Många människor tror idag är att bilen som idag heter Tesla är Teslas eget produkt, fast det stämmer inte. Bilen heter Tesla eftersom företaget som har tillverkar hybrid bilen har använt sig ut av Teslas nästa uppfinning som Tesla inte kunde införa därför att människor i då tiden trodde inte på honom därför att alla trodde att det var omöjligt att göra något liknande som hybrid bilar. Idag har forskarna bevisat att Tesla hade rätt och vi kunde införa denna uppfinning redan 100 år innan. Hur skulle jorden se ut idag om vi skulle bara lyssnat på Tesla och gav honom chans så att han skulle kunna bevisa hans tankar och idéer. Jo, idag skulle vi inte ha problem med växthuseffekten eftersom det skull funnits bara hybrid bilar som inte behöver bensin för att drivas, samt skulle vi spara på massor med resurser som vi kommer att behöva i framtiden (olja). Idag skulle forskningen kunna utveckla hur bilarna ska ladda sig själva medan man kör bilen. Fast istället måste vi spendera tid på att bygga bilarna innan alla resurser ska ta slut. Alla vet också att el är en förnybar energikälla medan olja/bensin kan vi idag inte till värka på egen hand.

// Jakub Michielus

Källförtäckning

Information:

Hämtad 19-01-17

http://www.tesla.nu/nt_history.asp

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/nikola-tesla

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Bilder:

Alla bilder är hämtade 20-01-17

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tesla_aged_36_(crop).jpeg CC-BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_colorado_adjusted.jpg CC-BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nikola_Tesla_monument_in_Prague_1.jpg CC-BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_beat_receptor’.gif CC-BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_Model_S_on_CW-S5_Matte_Black_Machined_Face_cropped.jpg CC-BY-SA 3.0