Nikola Tesla

Nikola Tesla (CC BY-SA 3.0)

Nikola Tesla, mannen som var med och förändrade det samhälle vi lever i idag. Mannen som uppfann 1900-talet. Du kanske inte vet vem denna människa är. Det enda du hört om honom är kanske efternamnet, Tesla, alltså bilmärket.

Jag har tagit mig an denna uppgift om Nikola Tesla och jag ska förklara allt du behöver veta om denna serbiska elektro- och maskiningenjören.

Först och främst kan vi börja med att klargöra vem denna man är och inte bara vad han gjort som får oss att se honom som den mannen vi gör idag. Så vi går först över vem Nikola Tesla är och sedan lite djupare in i arkiven och tar reda på vad han gjort genom sitt liv som genialisk vetenskapsman.

Vem är Nikola Tesla?

Geniet Nikola Tesla föddes 10 juli år 1856 i en liten by vid namn Smiljan som på

Nikola Tesla 23 år gammal (CC BY-SA 3.0)

den tiden låg i Kejsardömet Österrike men ligger i vår tids Kroatien. Nikola Tesla var ovanligt smart under sin uppväxt och chockade alla hans lärare under skolgången. Lärarna blev så förvånade att dem till och med trodde att han fuskade. Han kunde göra extremt svåra och professionella uträkningar på papper men förvånansvärt nog även i huvudet utan problem. Som sagt så kom detta som en så pass stor chock för Nikolas lärare att dem trodde att han fuskade på prov och annat liknande.

Därefter studerade Nikola vidare inom elektroteknik vid Tekniska universitetet i en liten stad vid namn Graz i Österrike. En sak som faktiskt är väldigt konstigt är att om Nikola tog examen är väldigt osäkert då enligt universitetet han studerade på påstår att han inte tog examen medan vissa källor anger att han avlade den.

Efter Nikola lämnade Graz år 1878 bröt han även totalt kontakten med sin familj. Detta resulterade i att hans vänner faktiskt hemskt nog trodde att Nikola hade drunknat i floden Mura. Men den riktiga sanningen var såklart att Nikola var vid liv, och hade tagit sig till Maribor där han faktiskt fick ett arbete som andremaskinist vilket innebär att man jobbar på ett fartyg. Nikolas far dog senare år 1879.

Det var nu det riktiga i Nikolas liv började då han år 1882 for till Paris och fick jobb som ingenjör på Continental Edison Company.

Vad gjorde Nikola Tesla?

Tweet av Nikola Tesla

Året var 1882, Nikola jobbar som ingenjör på Continental Edison Company och har även redan nu skapat asynkronmotorn som används till saker som pumpar, fläktar, transportband men även liknande saker som använder sig av roterande magnetfält. Detta var bara en start av vad som skulle komma att hända.

Den 6 juni 1884 kom Nikola Tesla för första gången till USA och New York. Han hade inte riktigt tänkt igenom packningen då han endast hade med sig fyra cent, några matematiska uträkningar, en skiss på en flygmaskin och ett rekommendationsbrev från sin förra chef Charles Batchelor som var till Thomas Edison. Vad som stod lyder:

”Min käre Edison. Jag känner två män och du är en av dem. Den andre är denne unge man”

 

Nikola fick jobb på Edison Machine Works. Ganska fort fick Nikola ett erbjudande av Edison som var att om Nikola omarbetade Edisons dåvarande icke effektiva DC motor samt generator skulle han få en miljon USD i dagens värde. Mycket riktigt gjorde han som Edison sagt men han fick aldrig pengarna som Edison utlovat då han påstod att det var ett amerikanskt skämt, han hade alltså brutit löftet. Den nyutvecklade motorn och generatorn var enklare, inte gnistfarlig och absolut mer effektiv. Självklart blev Nikola inte nöjd och där av slutade hos Edison och i slutet av 1800-talet var Edison och Nikola konkurrenter. Nikola hade även blivit kompanjon med George Westinghouse.

Under denna tiden växte elektriciteten extremt mycket och självklart var Nikola med i ”spelet” precis som Thomas Edison som även var med i ”spelet” än och hade sitt eget DC system. Detta system beskrevs som farligt, kunde bara transportera el cirka 1 mil samt hade kablar lika tjocka som armar. Detta var alltså riktigt ineffektivt. Geniet Nikola hade såklart sitta egna högeffektiva AC system. Nikolas AC system kunde transportera el väldigt långt, hade mycket tunnare kablar samt hög volt, vilket innebär att Nikolas system var väldigt mycket bättre jämfört med Edisons”Slaget” mellan Nikola Tesla och Thomas Edison var igång. Hela tiden snoddes idéer och mycket annat skumt. Djupt nere visste Edison någonstans att Nikolas system var mycket bättre men självklart ville han inte att omvärlden skulle veta om detta då vinnaren av det hela skulle lysa upp hela världen med elektricitet och bli extremt berömd. Vad gör man inte då?

Jo mycket riktigt gjorde Edison vad han tyckte var en bra idé. Han avrättade djur med Nikolas AC system för att på något sätt bevisa att det var ett farligt system för att då vinna.

Trots detta började AC systemen användas mer och mer och blev tillslut standard. Nikola var älskad av invånarna tack vare hans insats som gjorde människors liv enklare. Nikola fortsatte leva livet som framgångsrik elektroingenjör. Tyvärr som alla människor gör någon gång så dog Nikola Tesla den 7e januari 1943 men han lämnade kvar väldigt mycket med tanke på sin insats till den värld vi lever i idag.

Vad har Nikola Tesla gjort för dagens samhälle?

Nikola Teslas bidrag till den framgångsrika bearbetningen av elmotorn har gjort

Elbil av märket Tesla (CC BY-SA 3.0)

så att den används än idag till leksaker, hushållsföremål men även inom elbils världen, kända märket Tesla använder sig av Nikolas motor. Man kan koppla Nikolas förtjänst vidare inom elbilarna, då elbilarna bidrar mycket till en bättre miljö. Man skulle alltså kunna säga att Nikolas uppfinning kring elmotorn just har bidragit till en bättre och hållbarare framtid. Trots att han inte lever idag så har han gjort en stor sak för att förhindra alla utsläpp, kanske mer än vad du och jag gjort. Vem vet, kanske hade inte elbilar funnits idag eller saker som drivs på säkra elmotorer om det inte vore för Nikola Tesla. Alla elmotorer kanske hade varit väldigt farliga och oanvändbara, tack Nikola.

Enligt mig bör Nikola Tesla ses som en legend i dagens samhälle och borde få allt mer uppmärksamhet då hans upptäckt har gjort lika stor nytta som vilken annan känd forskare som helst.

Nu vet ni det mesta om denna vetenskapsman och hur hans hårda arbete och slit har gett oss elmotorn.


Textkällor:

Dessa har jag valt då jag gått igenom dom och jämfört dessa med varandra men även andra källor jag ej valt att ta med då dessa har varit svårare att tolka. Dessa källor anger samma fakta vilket bygger upp tillit till dessa källor. ”Tesla.nu” var ett väldigt bra val då personen i redan tidig ålder läste på mycket om just Nikola Tesla och har ett väldigt stort intresse inom teknik. Dessa källor har givit klar information som har varit enkel att tolka och ger en klar bild över det viktigaste kring Nikola Teslas liv samt upptäckter.  Källorna var även ett bra val då dom inte är allt för gamla då dem har uppdaterats ganska nyligen. Jag vill även notera att jag gått igenom wikipedia källan och kollat dess källor.

http://tesla.nu/ (hämtad 17/01-2017)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla (hämtad 17/01-2017)

http://www.biography.com/people/nikola-tesla-9504443 (hämtad 20/01-2017)

Samt youtube film:https://www.youtube.com/watch? v=4QPRhTfUhPQ&t=258s (hämtad 17/01-2017)

Bildkällor:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teslathinker.jpg (Nikola Tesla i en stol) CC BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_circa_1890.jpeg (Bild på Nikola Tesla samt omslagsbild) CC BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_young_(cropped).jpg (Bild på Nikola Tesla) CC BY-SA 3.0

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tesla_Model_S_02_2013.jpg (Elbil av märket Tesla) CC BY-SA 3.0

Fake Twitter konversationerna/inläggen är gjorda av mig.

Leon Landin 20/1-17

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.