Mannen, myten, legenden. Han som ligger bakom några av dem största och viktigaste uppfinningarna i världen, han som ligger bakom det kända och älskade bil märket Tesla, han som har förändrat vår vardag på många olika sätt som du troligen aldrig har tänkt på, han som ligger bakom dem tysta el bilarna som smyger fram på gatorna än idag. Kan ni gissa vem det är? Jo, det är Nikola Tesla den världs kända serbisk-amerikanska vetenskapsmannen som levde från 1856 till 1943. Nu ska ni få följa med på hans resa genom svek och hårt arbete. Ni ska få börja att veta lite bakgrund fakta om det här genit! Hur han har tagit sig igenom sitt liv och slutat som än av dem viktigaste vetenskapsmännen under människornas historia!

Bakgrund

Tesla föddes 10 juli 1856 i Österrike i en liten stad som heter Smiljan, men ursprungligen så är han egentligen från Serbien. Nikola var den fjärde av dem fem barnen i deras familj, han hade en storebror som hette Dane som dog i en ridolycka när han var fem år gammal och sedans hand tre systrar som hette Milka, Angelina och Marica. 1862 flyttade familjen till Gospić, där gick Tesla skolan i Karlovac där han var så smart jämför med dem andra små dumma eleverna som han tyckte då. Han var så smart att han gick ut sin fyraåriga skolgång på bara tre år. Han kunde göra jätte avancerade ut räkningar i huvudet som andra inte ens kunde göra på papper. Han var så mycket smartare än alla andra och alla prov och uppgifter gick som en lek på idrotten för han. Så det slutade med att alla lärare trodde att han fuskade. Nikola märkte väldigt snabbt och förstod att han var ovanligt smart för sin ålder. Därför började han att plugga inom elektroteknik vid det tekniska universitetet i en liten stad vid namn Graz. Han studerade även användnings områden inom växelström. Något som är extremt oklart är om Tesla tog examen eller om han inte gjorde det, inom universitetet själv som menar dem att han inte gjorde det medan andra källor hävdar att han avlade den. Sen finns det källor som säger att han inte fick fortsätta eftersom att han inte betalde sina skolavgifter. Det är något som fortfarande är oklart än idag! I december 1878 fortsatte han sin livs vandring ifrån Graz och tappade väldigt snabbt kontakten med sin familj men även sina vänner vilket ledde till att det spreds en myt genom hans anhöriga att han hade drunknad i en flod vid namn Mura. Men sanning var som ni troligen kunnat lista ut att han inte hade drunknat utan att han försatt sin resa till Maribor som ligger i dagens Slovenien, där han fick jobb som andremaskinist. För ni som inte vet så är det att man jobbar på ett stort fartyg, det var Teslas första jobb. Han hade även ett väldigt stort litterärt intresse och det sägs att han kunde t.o.m. minnas hela böcker och hade troligen ett fotografiskt minne. Sen så sitter jag här och kommer knappt ihåg vad jag själv har skrivit i denna text! På grund av det här stora intresset så skrev han sin själv biografi. Det var efter den här delen av hans liv eller om man ska t.o.m. kalla det resa började på riktigt. Senare flyttade han till Paris i Frankrike. Detta var 1882 och Tesla hade fått jobb som ingenjör på Continental Edison Company. Han var ofta sysselsatt med förbättringar på bland annat elektriska utrustningar, och under samma år hade han redan skapat asynkronmotorn som är ett väldigt viktigt hjälpmedel i industrin än idag, den används i tillexempel fläktar, transportband och även att driva olika sorters pumpar. 1888 dog Teslas mor och efter det blev Tesla sjuk och stannade 3 veckor i Gospić för att återhämta sig själv efter hans mors död. Efter det här begav han sig till USA.

Tesla och han ”vän” Edison

Året hade nu blivit 1884 och Tesla han anländ till USA New York och kan inte direkt säga att Tesla hade med sig en enorm packning som man har nu förtiden när man är ute och reser. Han hade bara med sig fyra cent, några matematiska uträckningar, en skiss på en flygmaskin och även och ett rekommendationsbrev från hans förra chef Charles Batchelor. I brevet så hade Charles skrivit ” Min käre Edison. Jag känner två stora män och du är en av dem. Den andra är denne unge man ”.  Efter den fick han jobb på Edison Machine Works. Det gick ganska snabbt för Tesla att komma i kontakt med Edison, han fick ett erbjudande av Edison. Det var att Tesla skulle göra om Edisons dåvarande DC motor och han generatorn som inte var så effektiva just då. Om han lyckades med det skulle han bli erbjuden 1000000 USD i dagens värde. Tesla godtog ju såklart uppgiften han hade fått och lyckade med det. Men Edison höll inte sitt löfte och påstod bara att det var ett amerikanskt skämt. Han hade som ni förstår brutit löftet. Men Nikola hade ändå lyckats med sitt arbete på sätt och vis eftersom att han hade gjort generatorn och elmotorn mycket enklare inte gnistfarlig och mycket effektivare. Men såklart så blev Nikola väldigt irriterad och slutade på Edisons företag.

Det här slutade med att dem två genierna hamna i ett sorts krig mor varan och vem som hade bäst ”system”. Under den här tiden växte även elektricitet mycket vilket var en fördel för båda såklart. Under den här tiden hade Edisons sitt DC system som inte var särskilt bra eller säkert. Det kunde bara transportera el i cirka 1 mil och sägs att det även hade kablar lika tjocka som armar. Medan Tesla hade sitt eget system som var AC systemet. Till skillnad från Edison kunde Teslas system transportera el flera mil alltså mycket längre än Edisons, han hade även tunna och smidiga kablar men även med mycket hög volt i. Dem här två var verkligen fiender, det snoddes idéer och massa annat. Men Edison kände att han låg i underläge så han gjorde det sjukaste som man kan tänka sig, han började avrätta djur med hjälp av Teslas AC system för att bevisa att det var farligt. Men såklart så visste nog en stor del av invånarna vi det här laget att Tesla hade vunnit detta slaget. Hans system började att användas mer och mer. Han hade bevisat för världen att han var det äkta geniet. Tesla hade t.o.m. gjort Edisons uppfinningar bättre inte bara elmotorn utan även generatorn och transformatorn. Man kan säga att han gjorde Edisons grejer betydligt mycket bättre och lämnade Edison i en skam. Men senare 1943 den 7.de januari så dog Tesla men jag måste säga att han lämnade väldigt mycket bakom sig troligen inom mig en utav dem mesta i människornas historia. Han gjorde vardags livet mycket enklare för folk på många sätt.

Hur påverkade Tesla samhället idag?

Som sagt Nikola uppfann eller man kan säga uppgraderade Edisons elmotor och generator, och det har påverkat samhället vi lever i idag på ett sort sätt. El motorn ändvänds faktiskt än idag ibland annat leksaker, hushållsföremål och ibland annat riktiga el bilar som kör runt på motorvägar och så vidare, så inte bara små saker som leksaker! Hans motor ändvänds i Tesla bilarna som är ett världskänt märke. Om ni inte förstod det så döptes det efter honom. Vi får inte glömma bort generatorn och transformatorn som ger el i våra hus i så att vi kan unna oss att sitta framför tv:n tillexempel. Så Tesla har påverkat våra vardagsliv på många vis som du troligen inte visste men man kan faktiskt även koppla Teslas uppfinningar väldigt lång siktigt då el motorer är miljövänliga och bidrar till en hållbar utveckling.

Som en sammanfattning så tycker jag personligen att Tesla har varit absolut en av dem mest viktiga personer under historian. Utan han så vet vi ju inte när nästa person skulle ha kommit på dem här grejerna som el motorn och generatorn, kanske skulle det kunnat vara bara för 20 år sedan. Jag tror ingen av oss som lever idag har svar på den frågan.

Nu hoppas jag att ni vet lite mer om denna man och har blivit lite intresserade i alla fall av hans historia genom hårt arbete och svek!

//SIMON

 

Källföreckning:

infromation

.https://sv.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

.http://tesla.nu/

. http://www.teslasociety.com/biography.htm

Jag har valt att välja dem här 3 källorna för att dem alla tre sa samma saker och vara liksom det första som kom upp när jag sökte på information, så jag tror också att dem var populära vilket gör dem mer trovärdiga för mig själv personligen. Dem bekräftar liksom varandra. Sen har jag använt Wikipedia till lite mer bas fakta eller vad man ska kalla det, eftersom att jag inte riktigt litar på dem när det gäller avancerad information. Tesla.nu litar jag på eftersom att den sidan handlar bara om just den personen och den verkade populär vilket gör den väldigt trovärdig. Den är även den nyaste fakta. Sen väljer jag flera källor för att få en bredare information eller vad man ska kalla det.

Bilder

.https://www.google.se/search?q=%C3%B6sterrike+flagga&espv=2&biw=1916&bih=983&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjY5K_-9dXRAhVpOJoKHQrbAawQ_AUIBigB#q=%C3%B6sterrike+flagga&tbm=isch&tbs=sur:fmc&imgrc=mgkvECuCVNLLSM%3A———–CC0

.https://www.google.se/search?q=usa+flagga&espv=2&biw=1916&bih=982&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiiuri-99XRAhVDBSwKHcGzBQYQ_AUIBigB#q=usa+flagga&tbm=isch&tbs=sur:fmc&imgrc=Pt7ygt6mFKsHUM%3A———-CC0

.https://www.google.se/search?q=elektricitet&espv=2&biw=1916&bih=982&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwixt-fK99XRAhVBCywKHYuzDLMQ_AUIBigB#q=elektricitet&tbm=isch&tbs=sur:fmc&imgrc=JgFVRiYzQTsVTM%3A———–CC0

Bilderna har jag valt för att dem fick man använda och även ändra, det såg jag genom att sätta in dem inställningarna på Google när jag sökte på mina bilder.