Otto Stern
Stern föddes i en judisk familj den 17 februari 1888 i Sorau (nu Żory)( i Tyskland nuvarande Polen). Stern slutförde sina studier 1912 vid Universitetet i Breslau med en doktor titel. Sedan studerade han på universitet i Prag, då han föjlde Albert Einstein fotspår. Sedan flyttade Stern till Zurich. 1921 blev han professor vid universitetet i Rostock (Tyskland). Han dog i Berkeley, Alameda County, Kalifornien 17 augusti 1969 (USA).

Otto fick nobelpriset i fysik 1943. Bland annat för att ha visat att protonen hade ett magnetiskt moment. Det vill säga att protonen är magnetisk och har ett vridmoment vilket är ett mått på en krafts förmåga att vrida ett objekt kring en viss axel. Protonen är en positiv laddad partikel som tillsammans med neutronen (som är en oladdad partikel) bildar atomkärna. Protonen är uppbyggd av tre kvarkar, en är negativt laddad och två positivt laddade. En kvark är en elementärpartikel som utgör materiens minsta byggstenar. Antalet protoner i atomkärnan bestämmer av vilket grundämne atomen är och ger grundämnet dess atomnummer.

Otto Stern upptäckte protonens moment som används vid många tillfällen idag. J. R. Arthur och Alfred Y. Cho använde sig av protonens moment (Otto Sterns upptäckt) för att uppfinna molecular beam epitaxy(MBE). MBE används ofta i tillverkningar av strömenheter t.ex. transistorer i mobiltelefoner och wifi.
Om Otto Stern inte upptäckte protonens moment hade vi inte haft:
Mobiltelefoner eller wifi
Vi skulle haft telefonkiosker över allt
Människor på kafeer skulle prata med varandra.
Företag som King som specialiserar sig på spel till mobiltelefoner skulle inte finnas
Stora företag som youtube, instagram och facebook hade inte haft samma genomslagskraft om inte mobiltelefoner fanns

 

Av: John Sverne