Mitt liv som Rosalind Elise Franklin/Dark Lady- Webbdagbok

Hej och välkommen till min blogg, jag heter Rosalind Franklin och är en brittisk biofysiker. Under min livstid bidrog jag mest till upptäckten av DNA-molekylens struktur som ledde till medicinska nobelpris till tre andra forskare. Forskning om kristaller och virus arbetade jag även med. På detta blogginlägg har jag plockat ut de viktigaste händelserna i mitt liv och lite om mig själv som Rosalind.

Jag föddes 25 juli 1920 i Kensington London i en förstklassig judisk familj. När jag var liten var jag väldigt intelligent för min ålder så jag visste redan vid 15 års ålder att jag ville bli vetenskapskvinna. Jag började studera och utmärktes inom vetenskap samt andra ämnen. Det var inte många skolor som utbildade flickor i vetenskap men 1938 blev jag inskriven i Newnham Universitet, Cambridge och studerade kemi efter att studerat i St Paul’s Girls’ School 1931-1938.

Måndag 14 juni 1947: Efter jag gick ut skolan spenderade jag ett år i R.G.W. Norrish’s labb men utan någon vidare succé. Min potential fanns alltid men tyvärr stöttade han inte mig som en kvinnlig elev. Därefter lyckades jag arbeta med den brittiska kol forskningen till 1947 då jag skapat studier om strukturen av kol.

Onsdag 28 1948: Min nästa karriär tog mig till Paris där jag blev utsedd till en forskare. Där arbetade jag med Jacques Mering som lärde mig röntgendiffraktion. En teknik för att få fram en tredimensionell struktur hos kristaller men är idag ett tillvägagångssättet att få fram struktur för protein vilket i framtiden kan ha större betydelse för att få fram nya mediciner. Hur som helst började jag använda röntgenstrålar för att lära mig mer om kristallernas fasta struktur och fortsatte undersöka fler molekyler för att sedan finna strukturen hos DNA.

Tisdag 5 mars 1950: Tillsammans med andra forskare blev jag inbjuden till Kings College i London för att forska DNA. Maurice Wilkins som blev en av nobelpristagarna baserat på min forskning blev relationen aldrig bra. Jag hur som helst framgångsrikt förbättrade röntgendiffraktionen vilket blev en avgörande upptäckt eftersom DNA strukturs bilderna blev bättre än någonsin förr och man kunde se A och B former i DNA. Dessa undersökningar som formen A är grund information för en av kvävebaserna och den dubbelsträng molekylen DNA. Min upptäckt var alltså DNA strukturen. Maskinen krävde 100 timmars röntgen för att få fram fotot ”photograf 51”.

Söndag 2 augusti 1951: Under samma tid började Wilkins lägga märke till mig och mina undersökningar men konflikterna kom mellan vilket kostade mig stort. James Watson och Francis Crick arbetade också med att lösa DNAs struktur och hade börjat fundera på om strukturen innefattade två nukeotidbaser vilket är de så kallade kvävebaser samt baspar. Wilkins var aldrig deras medarbetare men det jag inte visste var att mina studier om DNA som Wilkins berättade för dem fick ett stort intresse. Omedveten och utan tillåtelse visade Wilkins foto 51 och med hjälp av min information lyckades de hitta en modell som stämde med den fakta som fanns innan jag själv offentliggjort några av mina resultat, berömmelsen av DNA strukturen fick alltså Wilkins, Crick och Watson.

Lördag 7 mars 1953: Idag publicerades upptäckten. Situationen på King’s Collage var värre och jag kände mig bara så olycklig så att andra på labbet börjat kalla mig ”Dark Lady” vilket var så Wilkins fick tag på mina dokument visade det sig. Idag bestämde jag mig att lämna King’s till Birkbeck Collage där jag inte längre fick studera DNA utan började studera virus partiklar.

Onsdag 19 september 1956: Senaste tiden har jag varit hos läkaren mycket och fått beskedet cancer. Läkarna är inte helt säkra på vad cancern beror på men jag är orolig att det har något att göra med min röntgenteknik.

Torsdag 5 januari 1958: Till 1958 har jag lyckats med viktiga upptäckter om det så kallade Tobaksmosaikvirus och Polio. Tobaksmosaikvirus är en växtsjukdom som förekommer runt 200 växtarter men särskilt tobakssläktet. Viruset hjälpte till förbättringen och användningen av ny teknik. Polio orsakas av ett virus som är mycket smittsamt därmed drabbas många barn av sjukdomen som tidigare varit en orsak till död, förlamning och funktionsnedsättningar. Hur som helst var min forskning inte avgörande för dagens forskning kring de två virusen fast jag skrev 17 studie om virus, jag och min grupp kom fram till grunden för strukturell virologi.

Onsdag 16 april 1958: Idag omkom Rosalind Franklin.

1956 fick hon diagnosen cancer men fortsatte arbeta tills 1958 16 April då Rosalind Franklin dog i äggstockscancer, 37 år gammal. Möjligtvis kan det varit radioaktiviteten av röntgenstrålningen som orsakades hennes cancer. En isotop som faller sönder kallas radioaktiv som i sin tur ger ut strålning och är väldigt energirik vilket betyder att radioaktiviteten jag använde för min uppfinning kunde komma in i mina celler och skapa cancer.

1962: James Watson, Francis Crick och Maurice Wilkins fick nobelpris för ”lösa” strukturen på DNA som de belönades med nobelpriset medicin eller fysiologi.

Idag har Franklins arbete haft stor påverkan på dagens vetenskap om molekylärbiologi. Franklin anses även vara en av grundarna av området eftersom hennes avbildningar var några bland de första som används för att få förståelse kring molekyler. Upptäckten av DNA ledde till stor succé i studien av ärftlighet och genetik. Trots att hon var en stor vetenskapskvinna levde hon i en tid av undervärdering pga könsdiskriminering, Rosalinds arbete bevisade för alla att oavsett om hon fick äran eller inte brann hon för ämnet. Många forskningsanläggningar och universitet har därefter uppkallats efter henne och också fått många utmärkelser efter hennes död. Tack vare upptäckten av hur DNA är uppbyggt har vi idag utvecklat en sådan kunskap att vi kan justera DNA som är idag en fråga om det är etiskt rätt?

Bildkällor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Rosalind_Franklin_University_of_Medicine_and_Science,.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ABDNAxrgpj.jpg https://www.flickr.com/photos/45104625@N05/4144367495/in/photolist-7jdY4Z-bgiyDD-671kb-jH7E1n-2VaJf2-pNLiuw-ahe3QJ-ruSsbK-keNeTT-dkaohd-LnRz2-ahbhec-dkao9b-Hn5wLQ-9uRj6L-9uNiZe-fkGREs-bgiEMt-6yQCGn-6bSvJi-7vgSah-8BG5Fi-6yQCFe-jH7DZv-fpvJbE-qRBiSE-6yQCEx-bgiFfz-qcKbtm-pnobp8-37fkDa-4Br8cs-bgiyRp-6yQCEa-6yQCDM-dkamHn-58kFi-bgiChX-bgiBPe-8V9P6X-68QiCB-6yUHj9-bgiEoz-dkamPH-bgiE8F-bgiDZr-bgiDPp-bgiz3X-6esAb-bgiCp2/

Källor: https://www.sdsc.edu/ScienceWomen/franklin.html http://www.biography.com/people/rosalind-franklin-9301344 http://www.dnaftb.org/19/bio-3.html http://www.livescience.com/39804-rosalind-franklin.html https://profiles.nlm.nih.gov/ps/retrieve/Narrative/KR/p-nid/183 https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ntgenkristallografi http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/kvinnorna-bakom-upptackterna https://sv.wikipedia.org/wiki/Polio https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobaksmosaikvirus