Historien börjar redan ett par månader innan vår huvudperson när Isaacs pappa dör och lämnar en stor förmögenhet efter sig, januari följande år så föds Isaac in i en familj bestående endast av sin mor. Med hjälp av pengarna som Isaacs pappa, som faktiskt hette samma sak som sin son, lämnat efter sig så livnärde sig Isaac och hans mor tills att han är tre år gammal då pengarna tar slut. Vid tre års ålder så begav sig Isaacs mamma ut på ett uppdrag, ett uppdrag som gick ut på att hitta någon med mycket pengar och som ville gifta sig(det vill säga en sugardaddy).

Hon klarade detta uppdrag utan större problem däremot så ville inte den gamla rika gnidaren ha något med Isaac att göra så han gjorde som man kunde på den tiden och körde ut honom från familjen, kanske inte riktigt men han skickade Isaac till Isaacs morföräldrar så att de kunde ta hand om och uppfostra honom. Nämnde jag att han bodde på en gård tills att den elaka styvfadern låg i graven.

 

Tänk dig att vid tre års ålder bli övergiven av sina egna föräldrar och tänk dig vilka effekter det skulle kunna få.

I Isaacs fall så kom det sig så att han blev ganska labil och socialt inkapabel, till exempel så gjorde han flera experiment där han själv kom till skada som den gången när han tog en nål och körde in den i ögat för att uppleva vad som hände med sättet som människan uppfattade ljus.

Även om Isaac har gjort några riktigt mysko, mardrömsskapande experiment så finns det inget som säger emot att han var en galet begåvad fysiker och att flera av hans andra upptäckter lade grunden till mycket av kunskapen vi har idag.

Du kan höra mer om hans mest kända upptäckt i poddcasten här under.

 

Sir Isaac hittade och uppfann inte bara meningsfulla saker utan även sådant som kan anses vara lite mindre användbara för alla ta till exempel husdjurdörren som han uppfann när han bodde på Woolesthorpe odlingen med alla djuren.

Visst hade alla saker som Isaac upptäckte upptäckts förr eller senare av någon intelligent människa men det behövdes ett geni som Isaac för att hitta allt det där på en gång. Speciellt under 1600-talet!

av mauritz colling

Källförteckning

Bilder

http://www.lib.cam.ac.uk/exhibitions/Footprints_of_the_Lion/8Bodkin.html
Själva motivet på bilden har förlorat upphovskyddet eftersom upphovsmannen har varit död i mer än 70 år

http://swh.schoolworkhelper.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/04/Sir-Isaac-Newton1.jpg?x37075 Samma regel gäller för denna bild, eftersom det är ett porträtt av Isaac så måste det ha målats utav någon som levde under samma tid och då kan man med säkerhet säga att upphovsmannen har varit död i minst 70 år.

textreferenser

http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/Biographies/Newton.html

http://www.faktoider.nu/newton.html

http://scienceworld.wolfram.com/biography/Newton.html

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/isaac-newton