Nikola Tesla, en fantastisk vetenskapsman men en förfärlig affärsman.

En tragisk historia om psykisk ohälsa och fysikalisk briljans.

När ni hör namnet Tesla så är jag säker på att ni tänker på det exklusiva bilmärket, men namnet bär mer vikt än så. Detta är historien om en ung man som nådde akademisk överlägsenhet men blev fråntagen sina framsteg.

Ursprung

Forskaren, ingenjören och uppfinnaren Nikola Tesla föddes 1856 i dåvarande Smiljan, Österrike. Han beskrevs som en otroligt intelligent pojke genom hela hans skolgång och gjorde sådana resultat så att hans lärare till och med misstänkte honom för fusk vid flera tillfällen. Nikola bemötte många problem i sin barndom, som tex då han vid 7 års ålder såg hans bror dö med sina egna ögon, detta ledde till hallucinationer, falska syner och flera tecken av schizofreni (en psykisk sjukdom som påverkar den sjukes verklighetsuppfattning), detta var början på hans livslånga mentala besvär.

Nikola hade alltid drömt om att få arbeta som ingenjör, denna inspiration fick han från sin mamma som byggde små manicker som hjälpte henne i vardagen.

Hans far motsatte sig däremot idén då han förväntade sig att den unga Nikola skulle ansluta sig till kyrkan precis som honom.

Efter en tre års utbildning på ett militärgymnasium så fick han vid 17års åldern återigen hälsoproblem, denna gång i skepnad av en sjukdom som kallas för kolera. Denna dödliga sjukdom ledde till hans hemkomst, många månaders sängliggande och ett flertal ”nära-döden” upplevelser för Nikola. Vid ett ögonblick av förtvivlan så lovade Nikolas pappa honom en betald plats på landets finaste ingenjörsskola.
Fake iPhone Text Generator iOS
Han överlevde knappt sjukdomen men var överlycklig när hans pappa äntligen tolererade hans val av karriär.

Hur Nikola Tesla ändrade världen

Jag kommer nu att beskriva Nikola Teslas mest uppmärksammade framsteg. De är mest baserade på hur hans förändringar på växelströmsgeneratorn ändrade sättet elektricitet sågs och ses på än idag.

Tesla jobbade under en period för en man som hette Thomas Edison. Edison utvecklade ett system för distribution av elektricitet som  använde sig av någonting som kallas för likström, likströmmen blev sedan utmanad utav Teslas och hans arbetskamrat Ottó Bláthys finslipade växelström. Växelström är otroligt effektivt jämfört med likström. En vanlig missuppfattning kring Nikola Tesla är att han själv uppfann växelströmsgeneratorn. Sanningen är att han förbättrade den knappt fungerande modellen som användes på den tiden, han var den första som verkligen förstod hur växelström fungerade

En kort förklaring på hur de olika fungerar:

Likström ser du antagligen ofta i vardagen i form av batterier och solceller. Det fungerar på samma sätt som du antagligen har hört att el fungerar i skolan, elektriciteten strömmar mellan + (den positiva) och – (den negativa) polen åt endast ett håll och strömmar alltid åt samma håll mellan de två polerna.

Edisons likström kunde bara transportera elektricitet ca 1 mil och de tjocka sladdarna som behövdes kunde spontant elektrifiera folk i närheten (speciellt i regn). I New York där likströmmen började användas så fick ett baseboll lag namnet ”Brooklyn Dodgers” eftersom att invånarna i Brooklyn, New York var tvungna att undvika (dodge på engelska) elektriska chockar i vardagen.

(Vi har sen dess utvecklat likströmmen och den används ofta för långdistans överföring i mestadels Europa)

Växelström är mycket säkrare än likström då den tillåter oss att ändra på spänningen av elektriciteten mycket lättare och mer ekonomiskt, från 1 000 000 volt (som de flesta kraftverk producerar) till 1000 volt till 120 volt när den inträder hem, detta leder till en mycket säkrare miljö (1 000 000 volt innebär nästan garanterade livshotande skador eller till och med död ifall du blir elektrifierad) och billigare el då man inte slösar lika mycket energi på värme när man tonar ned växelström. Det skulle ta allt för lång tid att förklara exakt hur volt fungerar men kortfattat så är volt ett mått för hur mycket spänning som finns i en elektrisk krets (i detta fall så är högre volt farligare).

Växelströmmen låter oss göra detta genom att växla håll på strömmen 50 eller 60 ggr i sekunden

Edison visste att växelström var det bästa alternativet men för att lura allmänheten så svek han Tesla och avrättade herrelösa djur med växelström, Edison trodde antagligen att folk skulle tro att växelström var farligt men det blev ingen större reaktion, naturligtvis så avslutade Tesla deras vänskap rätt snabbt och i slutändan så vann växelströmmen godkännandet av folket.Fake iPhone Text Generator iOS

För att använda växelström så skapade han en säker och effektiv växelströmsgenerator och med den så kan vi använda maskiner som tv-apparater eller datorer och kontrollera elen med en liten knapp på väggen i våra hem. Fastän detta helt och hållet har ändrat vårat liv i vardagen och har lett till oräknerligt många andra uppfinningar så är det inte den viktigaste konsekvensen. Den bästa delen utav det hela är att växelströmsmotorn föddes.

Växelströmsmotorn är en elektrisk motor som använder sig av växelström för att manipulera magnetiska fält så att dom roterar och i sin tur får motorn att generera rörelse. Detta har lett till (inte endast) stabila elmotorer som drivs av elektricitet istället för fossila bränslen. Bilmärket Tesla använde Nikolas efternamn eftersom att dom använder hans motor. Fastän Nikola Tesla inte kunde veta det då så är reducerade utsläpp av växthusgaser en direkt konsekvens av hans skapelser. Elbilar har redan gjort mirakel i kampen mot klimatförändringen, detta hjälper oss varje dag att moderera/kontrollera växthuseffekten.

I strävan mot att behålla alla djurraser och undvika smältandet av glaciärerna så kan man inte nog värdera Teslas bidrag till mänskligheten.

Hur Tesla skulle ha ändrat världen

År 1943, några månader efter Teslas död så blev han krediterad att ha uppfunnit radion. Guglielmo Marconi hade tagit emot ett nobelpris för samma bedrift 1909 men det visade sig att Tesla hade kommit på principen flera år tidigare, detta kanske inte låter som någonting viktigt men radion var den första användningen av trådlös kommunikation någonsin.

Detta var det första steget mot internet vilket var Teslas slutgiltiga mål, han arbetade nämnligen på ett projekt som han kallade för ”Världssystemet” det gick ut på att kunna kommunicera med vem som helst, var som helst med hjälp av radiovågor, tyvärr så slutade hans investerare tro på honom och han fick inte avsluta sitt projekt, vem vet vad som skulle ha hänt?

En sak är säker, Nikola Tesla förutspådde hela våran generations väg att kommunicera och distributera information, hans första steg mot ”internetprincipen” har inspirerat många forskare genom tiderna och har nu tagit oss hit, vi kan prata med vem som helst, när som helst, var som helst.

Utan Nikolas upptäckter så skulle vi leva i en mardrömslik värld, havsnivåerna skulle antagligen ha höjts med flera decimeter, flera djurraser som bosätter sig på arktis/antarktis som tex isbjörnar, pingviner etc skulle finna sig själva i omedelbar fara för utrotning. Med en stigande temperatur så skulle de flesta ekosystemen förändras, resultatet av detta skulle med stor sannolikhet vara en  utrotning av ett flertal djurraser. Dessa djurraser är en viktig del av den biologiska mångfalden och skulle aldrig synas på jordens yta igen.

Ifall havsnivåerna skulle höjts annu mer de senaste åren så skulle öar som te.x maldiverna med stor sannolikhet redan ligga helt under vatten, flera länder skulle vara i risk för översvämmning och naturkatastrofer skulle vara allt vanligare.

Slutsats

Fejden mellan Nikola Tesla och Thomas Edison har blivit ett allt mer populärt ämne att prata om de senaste 20 åren, Tesla har givit oss gåvan att transportera oss själva via bil och snart kanske till och med flygplan utan att förstöra atmosfären. Han har lagt grunden till internet och trådlös kommunikation, som vi använder varje dag för att ta emot och ge information snabbare än någonsin,  i ordet av mannen själv;

“The scientific man does not aim at an immediate result. He does not expect that his advanced ideas will be readily taken up. His work is like that of the planter — for the future. His duty is to lay the foundation for those who are to come, and point the way. He lives and labors and hopes.” – Nikola Tesla

//Tom. D. Gullberg

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens.

De två följande hemsidorna var de 2 första sökresultaten, jag valde att inte använda någon utav dom.

http://tesla.nu/

Tesla.nu är en hemsida gjord av någon som idoliserar Nikola Tesla, jag vill inte att integriteten av min text ska påverkas av författarens kärlek till subjektet (Nikola Tesla). När det gäller Edison vs Tesla så är många på internet väldigt starka i sina åsikter kring de olika och fastän författaren av hemsidan är mer än kvalificerad att skriva om händelsen och Teslas liv så vill jag inte äventyra subjektiviteten av texten.

http://www.biography.com/people/nikola-tesla-9504443

Biography.com har vid ett flertal tillfällen tagit emot kritik om all deras felaktiga information och hur de ljuger för att skapa spänning och drama som inte hände.

Källor som jag änvände

http://www.history.com/topics/inventions/nikola-tesla

History.com är en mycket populär och respekterad tidning vars artiklar skrivs av professorer och liknande.

http://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/sea-level-rise/

http://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/global-warming-effects/

http://www.huffingtonpost.com/w-bernard-carlson/did-al-gore-invent-the-internet_b_3581391.html

http://www.prankmenot.com

https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_Currents#Edison.27s_DC_company

https://en.wikipedia.org/wiki/Direct_current

http://science.howstuffworks.com/electricity8.htm

Fastän science.howstuffworks.com kanske inte ser så respektabel ut så har denna hemsida hyllats av kritiker, de använder bara kvalificerade opartiska författare för varje artikel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alternating_current

https://en.wikipedia.org/wiki/AC_motor

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Wireless_System

Bild som beskriver Växelström och likström gjord av mig i ms paint

Bild på Nikola Tesla:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Nikola_Tesla

CC-BY-SA 3.0

Man kanske tycker att jag har använt för mycket ”wikipedia-baserade” källor, jag vill bara vara tydlig med att jag har gått igenom källförtäckningen grundligt och kontrollerat de källor jag använt två gånger var.

Alla sidor hämtade 2017-01-21 14:00-03:00 (2017-01-22)