Wang Zhenyi

02.05.1796

Hej och välkommen till min blogg, Jag heter Wang Zhenyi jag född 1768 och är en astronom/mattematiker/fysiker/poet som är bosatt i Kina. Jag har alltid varit mycket nyfiken och intelligent ända sedan jag var liten, vilket såklart bidragit till mitt intresse inom forskning. Eftersom kvinnor inte har haft samma rättigheter till att studera som män, så kommer mycket av mina kunskaper från mina välutbildade familjemedlemmar som såg värdet i en god utbildning. Dock i vuxen ålder har jag studerat mycket på egen hand, blivit mer självlärd och fått egna erfarenheter, vilka jag såklart kommer att dela med mig av på den här bloggen.
En kan tro att det uppstår konflikter om en intresserar sig för många olika områden och att det skulle vara bättre att fördjupa sig inom ett område, men att ha ett brett interlekt och flera intressen kan även leda till fantastiska möjligheter. Exempelvis så ledde mitt intresse inom poesi till att jag blev vän med kvinnliga forskare i Jiang och det gjorde att jag kunde fokusera på mina studier i astronomi och matematik, vilket såklart har gett mig mer kunskap.

Jag är även mycket engagerad inom jämställdhets frågor, jag anser att kvinnor ska ha samma rättigheter till att studera och forska som män. Vi är alla människor och har samma rättigheter och anledningar till att forska, att föra utvecklingen framåt för att förbättra för framtida generationer och för att bidra med ökad förståelse om det universum vi lever i.

kommentarer (1) likes (10)

10.05.1796

Jag har studerat månförmörkelser en längre period och jag har en del teorier och tror att jag har kommit fram till något, jag ska försöka göra ett experiment för att demonstrera och se om mina beräkningar är korrekta.
Experimentet ska gå till såhär.
Materiell: Ett bord, en rund spegel, en kristallampa och ett bra ställe att vara på ex en trädgård.
Först ska jag hänga upp kristallampan i taket, lampan representerar solen.
Därefter ska jag ställa bordet som representerar jorden, nedanför lampan och på ena sidan av bordet ha spegeln som representerar månen.
Sedan ska jag röra dem som om de vore solen, månen och jorden enligt astronomiska principer. Önska mig lycka till.

Uppdatering: Beräkningarna är korrekta! Jag kan nu med detta experiment visa att månförmörkelser inträffar när månen passerar in i jordens skugga. Jag ska genast dokumentera min upptäckt och snart får ni se resultatet i en artikel.

kommentarer (3) likes (15)

15.05.1796

Jag har precis börjat skriva på min senaste artikel -” förklaring av månförmörkelse”, jag ser fram emot att få publicera den. Det är underbart att se att min forskning går framåt och intresserar omgivningen. Jag har även börjat studera ett nytt område, dagjämningar.

kommentarer (0) likes (17)

10.06.1796

Dagjämning är den tidpunkt då solen är synlig i tolv timmar och osynlig, från vårt perspektiv (från jorden) i tolv timmar. Alltså är dag och natt är lika långa över hela jorden. Året har två sådana dagar, 20 eller 21 mars (vårdagjämning) och 22 eller 23 september (höstdagjämning).
Efter en tids forskning och matematiska uträkningar, kan jag med denna bild och förenklade text på ett enkelt sätt visa hur dagjämningarna flyttar och sedan hur man kan beräkna deras rörelse.

kommentarer (15) likes (40)

20.06.1796

Jag har påbörjat en mattematikbok där jag bl.a förenklar och förklarar multiplikation och division, ”The Simple Principles of Calculation”¨, jag är intresserad av att förklara för alla på ett enklare sätt att matte inte behöver vara så svårt och jag vill att alla ska kunna ta del av det fantastiska ämnet. Förhoppningsvis kan det leda till att jag kan få fler att intressera sig för matte och utvidga deras kunskaper, vilket leder till ett mer välutbildat folk. Om jag kan lära mig själv, kan jag själv försöka lära andra.

kommentarer (2) likes (38)

05.07.1796

Jag vill bara säga tack till all positiv feedback som jag har fått om min bok, jag är såååå glad! Ni får mig att vilja fortsätta mitt arbete och att jag känner att det fyller ett syfte!

kommentarer (14) likes (48)

17.07.1796

För er som undrar hur vi kan stå kvar på vår sfäriska jord utan att ramla av så har jag tänk att förklara för er om gravitationskraften. Hur den fungerar och vad den har för effekt på oss i en artikel. Jag vill att ni ska få ta del av så mycket av min kunskap som möjligt så ni också kan föra vidare min forskning och utveckla den. Tillsammans kan vi komma fram till fantastiska upptäckter. #Forskning4life

kommentarer (4) likes (44)

1797 är året då Wang Zhenyi avlider. Hon blev 29 år och lämnar sin man efter sig, inga barn. Hon visste att hon var döende och förde därför sitt arbete vidare, hon gav möjlighet för andra att fortsätta på det hon påbörjat men som hon visste att hon inte kunde avsluta.

Betydelse för oss:

Trots att hon bara levde till tjugonio, var Wang Zhenyi mycket skicklig i den akademiska världen. Hon utmärkte sig i astronomi och matematik och har bidragit med mycket kunskap bl.a att kunna beskriva dagjämningar, hon kunde förklara hur de flyttar och kunde beskriva deras rörelse.
Hon förenklade Mattematik och fysik för det vanliga folket bl.a genom flera förenklade böcker och artiklar, så att även de kunde ta del av de kunskaperna och lära sig om forskare och matematikers upptäckter. Det bidrog till ett mer välutbildat folk och gav även upphov till större utveckling inom dessa områden. Hon även har gett möjlighet för fler människor att börja forska genom att ge dem utbildning, vilket även kan ha bidragit till samhällets utveckling då hennes beräkningar och forskning än idag anses korrekta och att hon har inspirerat framtida forskare.

Hon var även en av de första feministerna som verkligen ansträngde sig för att göra skillnad för kvinnorna i samhället och stred för deras rätt till utbildning. Det hon gjorde har förbättrat jämställdheten eftersom hon motbevisade de könsdiskriminerade normerna om att kvinnor hör hemma i köket och inte ska bry sig om att studera. Wang bevisade att de kan bedriva forskning som leder till något mycket större. Hennes ansträngningar kan även ha lett till fler kvinnliga forskare då hon dels inspirerade andra men även kämpade för deras rätt till att studera. Hon lämnar ett fantastiskt och kunskapsfyllt arv efter sig, bl.a blev en av Venus kratrar blev döpt efter henne.

De källor jag har använt anser jag trovärdiga då de förmedlar samma information och samma uppgifter om Wang Zhenyi, vilket ökar deras trovärdighet eftersom de säger samma sak och bekräftar det de andra källorna säger. Ex wikipedia kan redigeras av andra, då kollar jag upp om informationen jag hittat där finns på andra sidor så jag vet att någon som är seriös har skrivit artikeln. Jag har valt att använda mig av så många källor som möjligt så jag vet att jag använder mig av sann fakta och eftersom det inte finns så mycket information om Wang vill jag utvinna så mycket information som möjligt.
Källor:
http://wstem.pbworks.com/w/page/78786752/Wang%20Zhenyi ( hämtat 20/1-2017)
https://en.wikipedia.org/wiki/Wang_Zhenyi_(astronomer) ( hämtat 20/1-2017)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Wang_Zhenyi ( hämtat 20/1-2017)

Badass Ladies of Chinese History: Wang Zhenyi


http://introductionsnecessary.com/2016/06/14/wang-zhenyi/ (hämtat 15/1-2017)
https://prezi.com/hvcucplwgqtx/history-of-wang-zhenyi/ (hämtat 15/1-2017)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dagj%C3%A4mning (Hämtat 22/1-2017)
http://www.give2all.org/11/2013/01/om-dagjUmningarna.html (hämtat 22/1-2017)
http://illvet.se/universum/solsystemet/manen/vad-ar-manformorkelse-och-nar-intraffar-det-i-sverige ( hämtat 22/1-2017)
Bild källor:
Dagjämning
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solstice_and_Equinox.svg

Author:Златко Кръстев/Zlatko Krastev    GNU

Månförmörkelse
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lunar_Eclipse_Sequence_on_Winter_Solstice_Dec_21_2010.jpg

Author:

Tuanna2010  CC- BY

Stjärnor:

https://pixabay.com/sv/sn%C3%B6-stj%C3%A4rnor-mousserande-562374/

Author/user: Jill111      CC

creatice common license:

https://creativecommons.org/licenses/?lang=sv

CC-BY

Av: Hanna Lindé